Az idei közmunkaprogram újabb eredményeinek lehettek szemtanúi azok a bihari polgármesterek, agrárszakemberek, akik bepillantást nyerhettek a bakonszegi önkormányzat által szervezett bemutatónak. 

Gara Péter polgármester a vendégek előtt elmondta: a kis bihari települést is sújtja a munkanélküliség, ezért ők is megpróbálták a Start munkaprogram keretében foglalkoztatni a tartósan munka nélkül lévőket. Idén áprilistól év végéig húsz helyi lakos – közülük 18 nő – az önkormányzat tulajdonában lévő közel kéthektárnyi területen mezőgazdasági termelést folytat.

 Az intenzív növénytermelés mellett belefogtak a ma még kuriózumnak számító kendervetőmag előállításába, annak folyamatával ismertették meg a jelenlévőket a bemutatón. A térség országgyűlési képviselője, Dr. Vitányi István megjegyezte: kevés a föld Biharban, éppen ezért kevés területen lehet gazdálkodni, ám gyárat idetelepíteni nincs értelme. Ezért kell a régi hagyományokat feleleveníteni.

 A különböző mintaprogramok sikeresen beindultak a környéken: Körösszakálban a nyúltenyésztés, Berekböszörményben és négy közeli településen szintén mezőgazdasági vonalon próbálkoznak munkát, és ezáltal megélhetést biztosítani az embereknek. – Azon túl, hogy munkát és jövedelmet nyújt a program, a közkonyháknak alapanyagot biztosít, a felesleget pedig értékesíthetik.

 Ami jó, azt valósítsuk meg, s fejlesszük tovább – ajánlotta a jelenlévők figyelmébe a politikus.

Mátrai Tibor, az Agromag Kft. részéről mutatta be a kendermag előállítás folyamatát. A kenderről elmondta: a jövő növénye lehet, hiszen 2008-ig a „múlt” növénye volt. Hazánk valamikor a világ legnagyobb kendertermelő országának számított, legnagyobb megrendelő a Szovjetunió volt. A rostkender termelése megszűnt, jelenleg a kendermag előállítása folyik csak hazánkban.

 A mag felhasználása igen széles skálát mutat, az élelmiszer alapanyagon túl kötél, zsineg, lebomló geotextília, lebomló csomagoló anyag készülhet belőle, de fűtőértéke is a barnaszénéhez hasonlítható. Termőképessége 12-15 tonna hektáronként. Vetőmagból 2-3 kg szükséges hektáronként, majd a sorközművelés géppel vagy kézzel történik. A töltögetés után idegenelés, hímtelenítés következik, s kora ősszel kezdődik a kézi betakarítás. A kétméternyi magas növényeket kéziszerszámmal levágják, kúpokba rakják, majd a száradás után következik a cséplés és rostálás.

 Végső soron kevés ráfordítással, ám kézimunkával egy család félhektárnyi területen előállított kendermagból félmillió forint feletti bevételre számíthat – tudták meg a jelenlévők, akik a határban megtekinthették a betakarítást is.