A történelmi fürdők a legjobb menedék a vacogó turistáknak, írja a német magazin. 


A mintegy 141 millió látogatót és 809 millió oldallehívást számláló Spiegel Online Európa legjobb fürdőiről készített összeállítást, melyben sorra veszi a népszerű fürdővárosokat, első helyen bemutatva a budapesti fürdőket. A cikk írója szerint egyenesen bűnnek számít kihagyni a termálfürdők nyújtotta élményt egy budapesti látogatás esetén. Bemutatja az olvasónak a szecessziós stílusban épült Gellért fürdőt, kiemelve a különleges tetőszerkezetet, mely szép időben nyitható is, akár egy cabrio. Kiemeli továbbá a Széchenyi és a Rudas fürdők sokszínűségét és színes programjait.

A fürdőzés a legjobb módja annak, hogy túléljük a telet – javasolja a Spiegel online utazás rovatában, ahol a 6 ajánlott célállomás közül első helyen Budapest szerepel. „Bűn lenne kihagyni”, állítja a cikk, a magyar főváros történelmi fürdőit. Igaz, a történelmi jelzőt nem teszi hozzá, bár a frissen épült spa-rengeteg helyett inkább a Gellértet, a Széchenyit és a 16. századi török Rudas fürdőt említi kiemelt helyen. A szerző minden bizonnyal járt is ezekben a fürdőkben. Bár csak néhány sort szentel minden városnak, a Gellért art nouveau csempéit, színeit, és a Rudasban tartott havi egy Cinetripet is megemlíti.

A Budapest Gyógyfürdői Zrt. és Magyar Turizmus Zrt. igyekszik minél több tanulmányutat szervezni Magyarországra azért, hogy a nyugati sajtóban olyan lelkesen írjanak a helyi specialitásokról, mint ahogy az a Spiegel cikkírója tett.



A Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselete által szervezett sajtótanulmányutakon már több ízben vettek részt a Spiegel Online munkatársai is, akik beszámoltak Magyarország turisztikai kínálatáról, kiemelve többek között a kerékpáros és aktív turisztikai lehetőségeket. A jelenlegi cikk szerzőjével is személyes kapcsolatot ápol a képviselet, továbbá rendszeresen eljuttatja online hírlevelét, illetve témajavaslatait az újságírónak. Az MT Zrt. a tanulmányutak programjába gyakran beépíti a fürdők meglátogatását és szolgáltatásaik kipróbálását is szoros együttműködésben a Budapest Gyógyfürdői Zrt.-vel. A tanulmányutak nyomán születő megjelenéseknek is köszönhető, hogy a külföldi turisták száma is évről-évre emelkedik a történelmi fürdőkben.

A BGYH Zrt. jelentése szerint 2012-ben mintegy 5%-kal nőtt a fürdők vendégforgalma. Ezen belül, a Széchenyiben 6,6, a Gellértben 7,7, a Rudas fürdőben pedig 5,8%-kal több vendéget fogadtak az előző évhez képest. A mostani Spiegel megjelenés azért is kiemelkedő jelentőségű, mert az aktuális híradásai miatt igen kedvelt online magazin olvasóközönsége jó célcsoport. Az olvasók 66%-a 22-49 év közötti, 55% felsőfokú végzettségű, 33% vezető beosztású és 39% nettó 2000 eurónál többet keres.

Budapest a világ kevés olyan fővárosának egyike, ahol hőforrások találhatóak. A különleges összetételű gyógyvizet hivatalosan 8 gyógyfürdő hasznosítja. A gyógyfürdők többsége egyben műemlék és turisztikai látnivaló is.