Az Arab Liga felszólította hétfőn Izrael arab állampolgárait, hogy tömegesen menjenek el szavazni a keddi parlamenti választásokon, amelyeken a szervezet szerint a szélsőjobboldal fogja megszerezni a képviselői helyek többségét.

MTI - A liga Kairóban kiadott közleménye hangsúlyozza, hogy arab képviselők megválasztásával ellenezni lehet "rasszista törvények" meghozatalát. Izraelben a lakosság mintegy húsz százaléka arab, s az Arab Liga azt szeretné, ha ennek megfelelő arányú lenne az arabok képviselete a Kneszetben, ahol a politikusaiknak "szembe kell fordulniuk mindennel, amely ellentétes a nemzetközi joggal vagy az igazság és a demokrácia elveivel".

A pánarab szervezet "nagyon nyugtalanítónak" tartja, hogy a választások nyomán ismét a jobboldali Likud párt vezetője, Benjámin Netanjahu miniszterelnök alakíthat kormányt. "A jelek arra utalnak, hogy a helyek többsége a szélsőjobboldalnak jut, amely nem akar békét" a palesztinokkal - hangzik a közlemény, amely emlékeztet Netanjahu kijelentéseire a palesztin területeken épült zsidó telepek fenntartásáról.