A mali és francia katonák pénteken visszafoglalták Diabali városát.

MTI - "Diabalit felszabadították, az iszlamisták távoztak, a francia és mali katonák bevonultak a városba" – közölte az önkormányzati képviselő. A Bamakótól 400 kilométerre északra fekvő várost hétfőn foglalták el az Abu Zeid, az Iszlám Magreb al-Kaidája (AQMI) egyik főnöke vezette iszlamista fegyveresek.

A francia légierő kedden több ízben is bombázta a települést, de többek elmondása szerint az iszlamisták nem távoztak mind a városból: megpróbáltak elvegyülni a lakosok között, akiket élő pajzsként használtak fel. Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter korábban közölte, hogy "az övezetben a legkeményebb, legfanatikusabb, legjobban megszervezett és a legjobban felfegyverezett csoportokkal" találták szembe magukat.

A miniszter szerint több száz, sőt több mint ezer – 1200 vagy 1300 – terrorista tartózkodott. Előzőleg a mali hadsereg bejelentette, hogy csütörtökön teljes egészében visszafoglalta az iszlamistáktól a fővárostól 700 kilométerre fekvő Konnát. Az iszlamisták múlt heti sikere, Konna január 10-i elfoglalása gyorsította fel a francia beavatkozást.