Ha szívbetegségekre vagy cukorbetegségre gondolunk, általában az idősebb korosztály jut eszünkbe. Nem véletlenül! Ezek a problémák általában a hatvan fölöttieket érintik. A fájdalmak és tünetek megkeserítik hétköznapjaikat, a különleges diéták pedig sok odafigyelést igényelnek. A különböző gyógyszerek áráról meg ne is beszéljünk! A legfontosabb a helyes táplálkozás (zsírszegény ételek, sok gyümölcs és zöldség, sok folyadék) és a dohányzás mellőzése. Mindennek betartásával megnövelhetjük esélyeinket a betegségek megelőzésére. 

Ma a lakosság nagy részét érintik ezek a problémák, a háziorvosok előtt jól ismertek a tünetek és panaszok.

A gyógyszeres kúrák és a diéta betartása mellett azonban fontos lehet, hogy tegyünk valamit még pluszban a tünetek enyhítése érdekében és azért, hogy élhetőbben és könnyebben lehessen mindennapi tevékenységeiket végezniük. Különböző természetes hatóanyagok megtalálhatók akár a leghétköznapibb gyümölcsökben vagy a legismertebb gyógynövényekben is, mégsem az életmódváltoztatás az egyetlen megoldás.

De mit csináljak, ha már elkéstünk a megelőzéssel, vagy látom, hogy szüleim, vagy a nagyszülők nem olyan aktívak, mint régebben?

Karácsony előtt, ha ajándékot keresünk cukorbeteg, gyengébb szervezetű rokonainknak, akkor nem szabad pusztán a szokványos könyv, takaró, háztartási kisgépek körében keresgélnünk, ha valami igazán hasznos és személyes dolgot adnánk.

A szőlőből nem csak bor készülhet

Nagyon fontos hatóanyagok találhatók például a szőlő magjában és héjában is; a hidegen sajtolt szőlőmagolaj rendkívül gazdag antioxidánsokban magas resveratrol tartalommal bír, könnyen emészthető, koleszterinmentes. Erősíti az érfalakat, gátolja az érelmeszesedést, szabályozza, a rossz koleszterin szintet ezáltal csökkenti a trombózis és a szívinfarktus kialakulásának esélyét. Megelőzi a szürkehályog kialakulását, gyulladásgátló és öregedés-lelassító hatású. Mindezek együttesen a rák kialakulásának kockázatát is rendkívüli módon csökkentik.

A mértékletes vörösborfogyasztás kedvező egészségügyi hatása évszázadok óta ismert (Francia paradoxon). A vörösbor ma már nem csak palackban kapható, azok is élvezhetik regeneráló hatását, akik nem fogyasztanak egy cseppet sem belőle!

Koccintani ugyan nem lehet vele, de védjük idős szeretteinket Karácsonykor is!