A pisztácia ízletes, sós, száraz gyümölcs, tápláló harapnivaló. Az alábbiakban a pisztácia tápérték adatairól olvashatunk. A pisztácia tápláló gyümölcs, kiváló választás azok számára, akik a kalóriatartalomra is figyelnek. 

A pisztácia (Pistacia vera) a szömörcefélék családjába tartozó, lombhullató fa. Kétlaki, vagyis külön fán vannak a hím- és a nőnemű virágok. Több fajtája között vannak ehetetlen termésű díszfák és csemegének számító gyümölcsöt hozó változatok. Legjobbnak a mediterrán vidékek termését tartják. Lassan növő fa, és még lassabban fordul termőre: akár nyolc év is beletelhet, mire termést hoz. Kis-Ázsiában őshonos, itt Törökországban és Iránban, Ázsiában pedig Indiában és Kínában termesztik leginkább, de a XIX. században kivitték Észak-Amerikába is, azóta Kaliforniában is nagyban foglalkoznak a termesztésével. A pisztácia csonthéjas gyümölcs, a szőlőhöz hasonlóan fürtökben terem, a kemény, sima, éretten felnyíló héj rejti a sárgás-zöldes, ehető magot.

A pisztáciafák átlagosan 10 m magasra nőnek, sivatagi fák, ami megmagyarázza, hogy miért élnek Nyugat-Ázsiában. A pisztácia egy ehető diófajta. A pisztácia fák a magas sótartalmú talajban is gyorsan növekednek, egy fán egy évben körülbelül 50 kg pisztácia mag terem, legnagyobb termelője és exportőre Irán.

A Pistacia vera fajt ehető magja végett termesztik. Ültetése magokról történik. Jó vízelvezetésű talajba, kb. 2 cm mélyre ültetik. A csírázáshoz folyamatos melegre és lehetőleg sok napfényre van szüksége. Ilyenkor nagyon kis mértékben van szüksége vízre és nem szereti a párás környezetet, mert a mag túl nedves közegben könnyen rothadásnak indul. Csírázás után enyhén nedvesen kell tartani a földjét. A Pistacia lentiscus-t ehető gyantájáért a masztikáért termesztik. A Pistacia terebinthus és a Pistacia palaestina gyantáját nem étkezési célokra használják, hanem terpentint párolnak belőle.

Az alábbi tények talán segítenek meggyőznek arról, miért kell napi étrendünkbe beiktatnunk ezt a száraz gyümölcsöt!




A pisztácia tápanyagtartalma és jótékony egészségi hatásai

A pisztácia eredetének megvizsgálása után, itt az idő, hogy tápanyagtartalmáról és kedvező egészségi hatásairól is ejtsünk néhány szót. A pisztácia egyedülállóan értékes kombinációja több tápanyagnak. Itt van néhány tény a pisztácia tápanyagtartalmáról.

Lássuk először a kalóriákat. Egy csésze pisztáciában kb. 713 kalória van. Ebből 512 kalória zsírokból származik. A zsírok nagy része egyszeresen telítetlen zsírsav.

A pisztácia arginin tartalma

A pisztácia valóságos arginin raktár, mely fontos szerepet játszik a szervezet anyacsere folyamatában, továbbá segít a nitrogén-oxid szint növelésében. És ez miért fontos? Mert a nitrogén-oxid megakadályozza, hogy a vérerek falain koleszterin rakódjon le. Az arginint, ismertebb nevén L-arginint egy csodamolekulának tartják, mely testünk nagyon sok folyamatának működésében segít.

Egyszeresen telítetlen zsírsavak

Az egyszeresen telítetlen zsírsavak nem válnak telítetté a testben. Ezen kívül nem rakódnak le a vérerek falaira. Leegyszerűsítve, ők a jó fajta zsírok, melyek könnyen elégnek, és nem halmozódnak fel. Ezek a zsírsavak nagy mennyiségben jelen vannak a pisztáciában.

A pisztácia csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Számos kutatás azt mutatja, hogy a pisztácia csökkenti a vérben lévő koleszterin szintet. A koleszterin a fő bűnös a legtöbb szív rendellenesség kialakulásában. Ajánlott naponta 50-80 g pisztáciát fogyasztani, ezáltal csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.

A pisztácia csökkenti a stressz hatásait. A pisztácia 10%-al csökkenti a stressz okozta magas vérnyomást. Ez a pisztácia egyik legfontosabb jótékony hatása.

A pisztácia gazdag fehérjében és antioxidánsokban

A pisztácia antioxidáns raktár, ezek az anyagok megelőzik a test sejtjeinek károsodását. Ha a szervezet antioxidáns szintje magas, a sejtek elhalása és a rák kialakulásának esélye is csökken. A pisztáciában a következő antioxidánsok vannak jelen: A vitamin, E vitamin és lutein. Fehérjében is gazdag, mely a test felépítésében is segít. Ez éppen elég meggyőző ok arra, hogy a pisztáciát napi étrendünkbe foglaljuk.

A pisztácia ásványi anyag tartalma

Fél csésze pisztácia biztosítja a szervezetünk számára szükséges ásványokat, például a kalciumot, a vasat, a magnéziumot és a rezet. Ebből a rövid összeállításból kiderül, hogy ez a nyugat-Ázsiából származó egzotikus száraz gyümölcs mennyire fontos a szervezetünk számára. Együnk tudatosan, olvassunk a táplálkozásról és a tápanyagokról, és így könnyedén kialakíthatunk egy kiegyensúlyozott diétát, mely biztosítja a szervezet számára szükséges tápanyagokat.

Hogyan fogyasszuk és használjuk?

Minden egészségvédő és egyéb jó tulajdonsága mellett azt is érdemes figyelembe kell venni, hogy a pisztácia energiatartalma igen magas, száz grammja 557 kcal (2332 kJ) energiát tartalmaz, ezért túl nagy mennyiségben nem tanácsos fogyasztani, mert az felérne egy hízókúrával. Abból azonban semmi baj nem lehet, ha 8-10 szemet naponta rendszeresen elrágcsál belőle.

Sör- és borkorcsolyának sózva, pirítva szokták kínálni, de lehet kapni sószegényebb vagy sótlan csomagolásban is, ha lehet, okosabb ezt választani, hogy ne tegye tönkre a magasabb sófogyasztás által kiváltott vérnyomás-emelkedés a pisztácia által elért érvédő hatást. A pisztácia nagy arányban tartalmaz olajat, így többek között pisztáciaolaj is készülhet belőle. Ezt az aromás olajat főzéshez, salátákhoz használhatjuk.

Mediterrán utazások alkalmával, vagy a ma még igen kis számban, itthon nevelt pisztáciafa birtokában hozzá lehet jutni a friss, még nem teljesen érett gyümölcshöz is, amit talán a tejes dióhoz hasonlíthatnánk.

Vásárláskor érdemes megfigyelni, mennyire van felnyílva a pisztácia héja, ugyanis ezek a legérettebbek. Zárt dobozban, hűvös, száraz helyen akár hónapokig eláll. A sótlan, tisztított pisztáciát számtalan módon felhasználhatjuk. Összetörve, diódarálón aprítva gyümölcskenyerek, muffinok hozzávalójaként szerepelhet.

Más gyümölcskészítményeket, salátákat is gazdagíthatunk vele: Süteményeknek is jó ízt adhat, ahogy például az alábbi receptben ajánlja kedves olvasónk. Krémlevesekbe szórva levesbetétként, őrölve hús, hal panírozásához is ajánlják az ínyencek. A pisztácia olaját felhasználják a kozmetikában is, mivel hidratálja a bőrt.

Ha bioboltokból vagy drogériából beszerzünk ilyen olajat, házilagos pakolásokhoz is adagolhatjuk. Például élesztővel kikeverve egy jól felvihető, tápláló, hidratáló, vitamindús pakolást készíthetünk belőle, amely aztán megszáradva egyfajta kíméletes, hatékonyan tisztító bőrradírként távolítható el az arcbőrről.