Az emberi tudást eredeti módon új ismeretekkel bővítő felfedező kutatások művelői számoltak be eredményeikről egy hónapon keresztül a november utolsó napján befejeződő Magyar Tudomány Ünnepén. A rendezvénysorozat legfontosabb tapasztalatait, valamint a számára legemlékezetesebb pillanatokat összegezte az mta.hu-nak nyilatkozva Csépe Valéria főtitkárhelyettes, az MTÜ programtanácsának vezetője.
"A hagyományokat megtartó megújulás" – jellemezte az idei Magyar Tudomány Ünnepét az akadémikus. November 3-tól egy hónapig az MTA székházában, valamint  kutatóintézet-hálózatában a korábbiaknál is változatosabb és érdekesebb programokkal várták az érdeklődőket. "Ismét nagy sikert arattak a középiskolás korosztálynak szóló rendezvényeink. Aki ott volt például Trócsányi Zoltán fizikusnak a Higgs-bozonnal kapcsolatos kutatásokról szóló előadásán a diákokkal zsúfolásig megtöltött díszteremben, hallotta a kérdéseiket, látta, ahogy a rendezvény végén odasereglenek az akadémikus köré, az meggyőződhetett róla: a természettudományok iránti kíváncsiság felkeltése egyáltalán nem reménytelen feladat" – emelte ki Csépe Valéria.
     A főtitkárhelyettes ugyanezt, a kutatók gondolkodására is megtermékenyítően ható hangulatot érezte a "Diákok az Akadémián" tükörprogramján, a "Tanárok az Akadémián" előadásai közben. A Szentágothai János-emlékév alkalmából "Utazás a koponyánk körül" címmel 11. és 12. osztályos középiskolások számára meghirdetett pályázat három döntőse az agyi folyamatok témakörében tartott rendhagyó biológiaórát az MTA-n. "A gimnazista lányok igazi szellemi és kulturális kalandnak beillő előadásokkal kápráztatták el a zsűrit. Remekül szórakoztunk, és sokat is tanultunk is tőlük" – idézte fel az idei MTÜ számára legkedvesebb pillanatait a pszichológusprofesszor. Csépe Valéria szerint a tanárok és diákok számára egyaránt örömteli új program nem csupán folytatásra érdemes: a jövőben a nyitóelőadás, a nyilvános előadások és a "Diákok az Akadémián" mellett a Magyar Tudomány Ünnepe egyik állandó programelemévé válhat.
     A felfedező kutatások jelentőségének megértését segítő és a legújabb tudományos felismerésekről beszámoló rendezvénysorozatot méltatva a főtitkárhelyettes kiemelte a fizikához és az idegtudományhoz kapcsolódó programokat. Mint elmondta, a magyar kutatók sok diszciplínában érnek el rendszeresen kimagasló eredményeket, s e két tudományágban is sikerült bemutatni, mi mindenben tartozunk a világ élvonalába. A szintén hagyománnyá váló nyilvános előadás, amelyet idén Freund Tamás agykutató tartott, olyan sokakat vonzott, hogy az Akadémia díszterme is kicsinek bizonyult.
     Csépe Valéria szerint az érdeklődőkkel teli előadótermek és laborok látványa azt is egyértelművé tette, hogy érdemes volt ismét kitárni az Akadémia kutatóhelyeinek kapuit. A november harmadik hetében rendezett, a tudomány iránt érdeklődő nagyközönség számára szóló, közérthető programok közül most először immár az MTA SZTAKI által kifejlesztett, okostelefonokon elérhető ingyenes alkalmazás, a GUIDE@HAND segítségével lehetett válogatni. Ezzel pedig a rendezvény legfőbb "célközönségét", a fiatalokat sikerült elérni.
     A Magyar Tudomány Ünnepe programsorozatának fontos célja, hogy ne csak a budapesti, hanem a vidéki tudományos műhelyekre is ráirányítsa a figyelmet. Tavaly Miskolc adott helyet az ünnepélyes megnyitónak és a kiemelt hét programjainak. "Jövőre Veszprém lehet  a rendezvénysorozat házigazdája" – mondta Csépe Valéria, aki arra számít, hogy 2013-ban tovább nő majd a tudomány kiválóságainak új eredményei iránt megnyilvánuló érdeklődés.