Több évtizedes hagyomány folytatásaként tartotta meg az MTA Természettudományi Kutatóközpont a Magyar Tudomány Ünnepe keretében a Kutatóközponti Tudományos Napok elnevezésű programját. A résztvevők hat kutatóintézetből érkeztek, így a tematika több tudományágat ölelt fel: szó esett elektrokémiáról, játékelméletről és optikai bioszenzorokról is. A háromnapos rendezvény során elhangzó előadásokat zsűri értékelte.
Az MTA Kémiai Kutatóközpontban rendszeresen megrendezett Kutatóintézeti Tudományos Napok hagyományát viszi tovább az akadémiai intézetmegújítás keretében létrejött MTA Természettudományi Kutatóközpont. A hat intézetből érkező negyven kutató közönség és zsűri előtt számolt be legújabb eredményeiről november 27–29. között. A változatos témájú előadások nyomán a hallgatóság áttekinthette a kutatóközpontban folyó tudományos munkát, a játékelméleti kutatásoktól kezdve a szupramolekulákkal végzett kísérletekig, a pszichológiai vizsgálatoktól az optikai bioszenzorok alkalmazásáig. "Az előadók kiválasztásánál arra törekedtünk, hogy valamennyi fontosabb kutatási irányunkat bemutassuk" – mondta az mta.hu-nak Szépvölgyi János megbízott főigazgató.
     Az MTA TTK Anyag- és Környezetkémiai Intézet aktuális kutatásai közül az elektrokémiai kettős rétegekkel folytatott kísérleteket, valamint a biomasszamintákkal, a bioüzemanyagokkal végzett vizsgálatokat is ismertették az előadók. Az MTA TTK Molekuláris Farmakológiai Intézetében dolgozó Homolya László, a Lendület program egyik idei nyertese a sejtszintű mechanizmusokban fontos szerepet játszó ABC-transzporterekkel folytatott kutatásairól beszélt. A szintén lendületes Deák Andrea, az MTA TTK Szerves Kémiai Intézetének munkatársa egyedülálló anyagok, úgynevezett szupramolekulák előállításával és tanulmányozásával foglalkozik. A Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézet kutatói önálló blokkban adtak elő a nyelvi prozódia és az agyműködés kapcsolatáról, a kutyák és a csecsemők kommunikációs képességei közti párhuzamokról, valamint a nemzeti identitás érzelmi szerveződéséről. Az MTA TTK Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézetéből érkezett résztvevők az evolúciós játékelméleti kutatásokról, a nanoszerkezetek vizsgálatáról számoltak be, az MTA TTK Enzimológiai Intézetének előadói pedig a fehérjekutatásban elért eredményeiket mutatták be.
     A rendezvénysorozat hagyományaihoz híven az elhangzott előadásokat egyetemi tanárokból, akadémikusokból álló zsűri értékelte, amelynek elnöke Pokol György, tagjai pedig Bódizs Róbert, Gyulai József, Huszthy Péter, Nyulászi László és Orosz Ferenc. A bírálóbizottság a kutatás és az előadásmód színvonala alapján döntött az odaítélendő támogatásokról: a díjazottak munkáját a központi keretből elkülönített összegekkel is támogatja a következő évben az intézet.