Tíz kimagasló szellemi és tudományos teljesítményt felmutató, harminc év alatti fiatal kutató vehette át a Magyar Tudományos Akadémián az idén hatodik alkalommal kiosztott Junior Prima Díjat a magyar tudomány kategóriában. Köszöntőjében Pálinkás József, az MTA elnöke a jövő ígéreteinek nevezte a kilenc természettudóst és egy politikatudományi szakembert, és az emberiség tudását gyarapító munkájuk folytatására biztatta őket.
"A kutató számára az egyik legnagyobb, szinte semmi máshoz nem hasonlítható érzés a felismerés öröme. Egy nehéz probléma megoldása önmagában is jutalmat jelent, a siker ízének átérzéséhez azonban a közösség elismerését jelentő díjak is hozzájárulnak" – fogalmazott az Akadémia székházában rendezett ünnepségen Pálinkás József. Mint mondta, a siker értékét a mögötte álló teljesítmény adja. "Nagy örömöt jelent a számomra, hogy olyan fiatalokat láthatok itt, akik kíváncsiságtól és lelkesedéstől hajtva jutottak el az emberiség tudását gyarapító felismerésekig. Tudományos tevékenységük már most példaként állítható kortársaik, sőt a náluk idősebbek elé is" – tette hozzá az MTA elnöke.
     Baranyay László, az MFB elnök-vezérigazgatója a tudást továbbadó tanárok, valamint a tanulás és az elmélyült munka feltételeit biztosító családok szerepét hangsúlyozva annak a reményének adott hangot, hogy a fiatal kutatók eddigi eredményei még nagyobb teljesítmények számára szolgálnak alapul.
     A Prima Primissima Díj sikerének hatására 2007-ben alapított Junior Prima Díjat évente 8 kategóriában - a magyar tudomány, a magyar sport, a magyar oktatás és köznevelés, a magyar népművészet és közművelődés, a magyar színház- és filmművészet, a magyar építészet és építőművészet, a magyar zeneművészet és a magyar sajtó - tíz-tíz, harminc év alatti tehetséges fiatal kapja. A magyar tudomány kategória nyerteseinek anyagi támogatását az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank vállalta. A díjazottakat az MFB e célra fölkért bizottsága választja ki elismert tudósoktól és kutatóintézeti vezetőktől kapott ajánlások alapján. A díjjal személyenként 7000 euró (mintegy 2 millió forint) jár.
    
     Czakó Gábort, a molekuláris kvantumkémia, az elméleti molekula-spektroszkópia, valamint az elméleti reakciódinamika nemzetközileg elismert kutatóját Császár Attila és Homonnay Zoltán, az MTA doktorai ajánlották a Junior Prima Díjra. A fiatal tudós eredményei a legrangosabb folyóiratokban látnak napvilágot, több közleménye is a legolvasottabb cikkek közé került. A posztdoktori ösztöndíjjal három évet az Egyesült Államokban töltő Czakó Gábor tavaly december óta az ELTE Kémiai Intézetében folytatja kutatásait.
     Dudás Levente egyik fő érdeklődési területe a műholdas és földi rádiókommunikáció. A villamosmérnökként végzett kutatót Péceli Gábor akadémikus, Vajta László a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánja, valamint Nagy Lajos, a Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék vezetője ajánlotta a díjra. Dudás Levente alapítóként és meghatározó fejlesztőként vett részt az első, teljes mértékben magyar technikai és innovációs tudást hordozó műhold, a MASAT-1 létrehozásában. Oktatói munkája mellett széles körű publikációs tevékenységet folytat, a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren pedig a repülésbiztonságot javító radarrendszer létrehozásán dolgozik.
     Kiss Gábor Gyula fizikus az atommagfizika és a nukleáris asztrofizika kutatója. Az MTA Atommagkutató Intézet tudományos munkatársát Pálinkás József, az Akadémia elnöke, Fülöp Zsolt, az MTA ATOMKI igazgatója, valamint Lovas Rezső, az MTA levelező tagja ajánlotta a díjra. Kiss Gábor Gyula a szupernóva-robbanás során keletkező protongazdag nehéz magokat termelő magreakciók tanulmányozásában ért el nemzetközileg is kiemelkedő elméleti és kísérleti eredményeket, amelyeket a legrangosabb nemzetközi folyóiratokban első szerzőként publikált, s tartott róluk számos nemzetközi konferencián előadást.
     A sejten belüli jelátviteli és kommunikációs hálózatnak az öregedés és rákos megbetegedés miatti változását kutatja Korcsmáros Tamás. A Csermely Péter, az MTA doktora által javasolt biológus harmincévesen kutatócsoport- és cégvezető, kiemelkedő tehetséggondozó, egyetemi oktató, akit a Cambridge-i Európai Bioinformatikai Intézetbe is meghívtak tanítani. A sejtek kommunikációs hálózatát bioinformatikai módszerek segítségével vizsgálja. Eredményei közé tartozik egy hiánypótló jelátviteli adatbázis létrehozása és kapcsolatrendszerének széles körű elemzése.
     Kun Gábor matematikus sokoldalú kutató, a fiatal matematikusnemzedék rendkívül ígéretes tagja. Fő területe, a diszkrét matematika és számítástudomány mellett algebrában, analízisben és logikában is jelentős eredményeket ért el. Az ELTE-n írt doktori disszertációja - amelynek fő eredménye egy alapvető fontosságú nyitott probléma megoldása, Feder és Vardi CSP-ről szóló véletlen algoritmusának determinisztikussá tétele - nemzetközi elismertséget hozott a számára. Az ELTE oktatóját a díjra Lovász László és Szemerédi Endre akadémikusok, valamint Szabó Csaba, az MTA doktora ajánlotta.
     Lazáry Judit orvos korosztályának és szakterületének kiemelkedő fiatal tehetsége, aki az empatikus, emberközpontú gyógyító munka mellett végzett kutatásaival került a pszicho-farmakogenomika nemzetközi élvonalába. Kiemelkedő tanulmányában a leggyakrabban alkalmazott antidepresszívumok támadáspontjának génje, a szerotonintranszporter gén, valamint a stressz és a depresszió összefüggését bizonyította. A Bagdy György, az MTA doktora által javasolt Lazáry Juditot a pszichogenomika legrangosabb eseményének számító World Congress of Psychiatric Genomics 2012-ben "Az év fiatal kutatója" díjjal tüntette ki.
     Marton Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa egyebek mellett komparatív külpolitika-elemzéssel, az államépítés politikai viszonyaival és szociológiájával, valamint a külpolitikai döntéshozatal pszichológiájával foglalkozik. Már pályakezdő kutatóként önálló kutatócsoportot vezetett a Teleki László Intézet Külpolitikai Tanulmányok Központjánál. A lengyel, szlovák és ír egyetemek meghívottjaként, valamint a közel-keleti diplomaták képzésében is részt vállaló, tavaly a Routledge Kiadónál társszerzőként és társszerkesztőként az afganisztáni újjáépítésről könyvet publikáló Marton Pétert Szávai Ferenc, az MTA doktora javasolta a díjra.
     Nagy Nikoletta a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Genetikai Intézetének kutatója, valamint a Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika szakorvosa. A Szabó Gábor akadémikus, illetve Széll Márta és Kemény Lajos, az MTA doktorai által a díjra javasolt Nagy Nikoletta a bőrgyógyászati kórképek genetikai hátterének vizsgálatában elért eredményeivel, illetve oki terápiás eljárások, mint sejt- és génterápiás módszerek kidolgozásával szerzett magának nemzetközi elismerést. Eddigi eredményeiből 29 tudományos közlemény - ebből 13 első szerzős, tudományos folyóiratokban megjelent dolgozat - számos tudományos előadás, illetve poszter született.
    Rokob Tibor András kémikus az MTA Természettudományi Kutatóközpont munkatársa. Legfontosabb eredménye, hogy az elméleti kémiai számításokat egy igen fontos, de nehezen megoldható problémának, az erős kovalens kémiai kötések aktiválási folyamatának megértése érdekében alkalmazta. A díjra Náray-Szabó Gábor akadémikus javasolta, aki méltatásában azt is megjegyezte, hogy a fiatal kutató huszonhárom publikáció társszerzője, amelyekre összesen 407 független idézetet kapott. Ezzel a korosztályában példa nélküli teljesítménnyel pedig eléri az MTA doktora cím megszerzéséhez előírt minimumot.
   Tóth Gyula fizikus az elméleti és számítógépes anyagtudomány kiemelkedően tehetséges, erősen motivált fiatal kutatója, aki a megszilárdulási folyamatok, ezeken belül a kristálymagképződés térelméleti modellezése terén ért el nemzetközi szinten jelentős eredményeket. Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont kutatóját Pálinkás József, az MTA elnöke, Faigel Gyula, az MTA rendes tagja, Kamarás Katalin, az MTA levelező tagja, valamint Gránásy László, az MTA doktora ajánlotta az elismerésre. Az eredményeit eddig 23 tudományos publikációban közlő Tóth Gyula kiváló példája a nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően teljesítő, fiatal, ambiciózus magyar kutatónak.