A világszínvonalú, Európában is egyedülálló kutatási lehetőségeket kínáló MTA Természettudományi Kutatóközpont, az MTA-Q2 szerkezetépítése lezárult. A bejárással egybekötött műszaki átadáson Pálinkás József, az MTA elnöke megköszönte a projekt irányítójának és résztvevőinek pontos és igényes munkáját. A tervek szerint 2013 őszére elkészülő épületegyüttessel olyan kutatóközpont jön létre, amely egyaránt szolgál akadémiai kutatási, felsőoktatási és innovációs célokat.
A korszerű épületegyüttes kivitelezési munkálatai 2012 márciusában kezdődtek. Az építkezés első szakaszában egy korábbi PPT-konstrukció keretében meghiúsult épületkezdemény részleges bontása, és alapjainak megerősítése után megépültek a földszinti és emeleti szintek, valamint elkészült az aulában elhelyezkedő 300 fős előadóterem szerkezete. A két mély- és hat emeleti szintből álló épület 2012 augusztusára került szerkezetkész állapotba. Ezt követően elkészült a tetőszerkezet és borítása, valamint az aulát fedő üvegszerkezet és helyükre kerültek a külső nyílászárók. A falak külső betonszerkezete 15 centiméter vastag szigetelést és kerámiaburkolatot kapott.
     A nyilvános közbeszerzési eljárásban nyertes kivitelező a műszaki átadással záruló első szakasz feladatait határidőre teljesítette. A folyamatot elnöki megbízottként irányító Pálinkás Gábor akadémikus elmondta, hogy az építkezés tervezői felügyelettel és folyamatos műszaki ellenőrzés mellett zajlott. Heti ütemezésben folytak az egyeztetések a generáltervezővel és a kivitelezővel, valamint rendszeresek voltak a helyszíni bejárások is.
     Az építkezés már megkezdett, második szakaszában kerül sor az épület belső építészeti, gépészeti kivitelezésére, az erős- és gyengeáramú villamos rendszerek beszerelésére. Az építkezés párhuzamosan folyó, harmadik fázisában készülnek el az épületegyüttes északi és két összekötő szárnyában elhelyezkedő laboratóriumok speciális berendezései.


     Az MTA Természettudományi Kutatóközpont dolgozóinak munkáját a laboratóriumok mellett dolgozószobák, közösségi helyek, egy 300 fős előadóterem és számítógépekkel felszerelt könyvtár is segíti majd. A világszínvonalú, energiatakarékos épület üzemelését automatikus tűzvédelmi és épületirányítási rendszer fogja biztosítani, a déli tetőrészen napelemek támogatják a melegvíz-szolgáltatást, a hálózativíz-fogyasztást pedig esővízgyűjtő csökkenti.
 Korábbi hírek az MTA-Q2-ről itt és itt olvashatók.

Kapcsolódó képgaléria: MTA-Q2 galéria