Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) annak ellenére is folytatja küzdelmét az erdélyi magyarság autonómiájának eléréséért, hogy nem sikerült bejutnia a román törvényhozásba - jelentették ki keddi kolozsvári sajtótájékoztatójukon a párt vezetői. 

Az MTI kérdésére, hogy lemond-e a választási szereplés nyomán a párt vezetése, Toró T. Tibor pártelnök közölte: összehívták a párt elnökségét, és a testület közös értékelése alapján hozzák meg döntéseiket. Toró T. Tibor pozitívumnak tartotta, hogy az EMNP-nek az RMDSZ "demobilizáló kampánya" ellenére is sikerült növelnie támogatottságát a nyári önkormányzati választások óta. Az EMNP a vasárnapi romániai választásokon egy százalék alatt maradt.

Az RMDSZ "demobilizáló" kampányára a pártelnök példaként hozta fel, hogy a szövetség folyamatosan azt üzente a választóknak: aki az EMNP-re szavaz, annak a szavazata a román pártoknak hoz mandátumokat, hiszen az EMNP nem jut be a parlamentbe. "A magyar közösséget nem szabad leszoktatni arról, hogy részt vegyen a közéletben" - fogalmazta meg a kritikát Toró T. Tibor.

A pártelnök szerint az RMDSZ választási eredményei bizonyítják, hogy igazuk volt, amikor azt mondták: két magyar párt teljesítheti az alternatív választási küszöb feltételeit. Az RMDSZ jelöltjei ugyanis éppen kétszer annyi (12 képviselői és hat szenátori) kerületben szereztek többséget, mint amennyi egy párt bejutásához szükséges.

Toró T. Tibor aggályosnak tartotta, hogy az RMDSZ már 24 perccel a választások után közös kormányzásról egyeztetett a Szociál-liberális Unióval (USL). A pártelnök úgy vélte, ilyen gyorsasággal csakis egy korábban megkötött titkos paktum eredményeként lehetett eljárni. "Minket végig románoztak, és azokkal riogatták a választókat, akikkel ők Bukarestben már korábban megegyeztek" - állapította meg az elnök.

Félőnek tartotta, hogy az RMDSZ a magyar közösség hosszú távú célját, az autonómiát "aprópénzre váltva" mond igent az USL-lel való közös kormányzásra. "Itt látszik, hogy milyen nagy szükség van továbbra is az EMNP-re" - jelentette ki az elnök.

A sajtótájékoztatón Szilágyi Zsolt kampányfőnök elmondta, az EMNP a csalódások ellenére gratulált az RMDSZ-nek választási sikeréhez.