A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 27 törvényhozói mandátumot szerzett az új román parlamentben, néggyel kevesebbet, mint a 2008-as romániai parlamenti választásokon - közölte kedden az MTI-vel Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára. 

A magyar szervezet kilenc szenátori mandátumot nyert, akárcsak 2008-ban, a képviselőházban pedig 18-at, ami néggyel kevesebb, a legutóbbi parlamenti választáshoz képest.

Nem jutott szenátori mandátumhoz Frunda György, az RMDSZ egyik legismertebb politikusa, viszont Kolozs megye négy év kihagyás után ismét magyar szenátori mandátumot szerzett László Attila volt kolozsvári alpolgármester révén. Temes megye szintén négy év szünet után jutott magyar képviselői mandátumhoz a 29 éves Molnár Zsolt révén, aki az RMDSZ legfiatalabb képviselője, viszont nem lesz magyar parlamenti képviselete Arad és Brassó megyének.

A képviselőknél választókerületek szerint az RMDSZ öt helyet vesztett, hiszen Arad és Brassó mellett a második Kolozs megyei, a harmadik Bihar megyei képviselői helyet sem sikerült megtartani, akárcsak az afrikai külföldi választókerületet, amit eddig RMDSZ-es töltött be - mondta Kovács Péter.

A szövetség összesen 12 képviselői és hat szenátori helyet szerzett meg úgy, hogy jelöltjei elérték az abszolút többséget saját választókerületükben, a töredékszavazatok visszaosztása nyomán pedig újabb hat képviselői és három szenátori mandátumhoz jutott a magyar szervezet.

Így került be a felsőházba Biró Rozália Bihar megyéből, Klárik László és Olosz Gergely Kovászna megyéből, Tánczos Barna és Verestóy Attila Hargita megyéből, Markó Béla Maros megyéből, László Attila Kolozs megyéből, Pataki Csaba Szatmár megyéből és Végh Sándor Szilágy megyéből.

Képviselői mandátumot nyert Bihar megyében Cseke Attila és Szabó Ödön, Kovászna megyében Márton Árpád, Markó Attila és Fejér László Ödön, Hargita megyében Antal István, Kelemen Hunor, Korodi Attila és Moldován József, Maros megyében Borbély László, Kerekes Károly és Kelemen Atilla, Szilágy megyében Seres Dénes, Szatmár megyében Kereskényi Gábor és Erdei-Dolóczki István, Kolozs megyében Máté András Levente, Máramaros megyében Bónis István, valamint Temes megyében Molnár Zsolt.

Csaknem 120 fővel nőhet a parlament létszáma

Csaknem 120 fővel nőhet a bukaresti parlament létszáma a vasárnapi választások nyomán - közölték kedden a román hírtelevíziók a központi választási irodából származó értesüléseikre hivatkozva. A hírcsatornák úgy tudják, hogy a kétkamarás román parlamentben a választásokon győztes Szociálliberális Szövetségnek (USL) 395, a jobbközép Igaz Románia Szövetségnek (ARD) 80, a populista Dan Diaconescu Néppártnak 68, a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) 27, a nem magyar nemzeti kisebbségeknek 18 képviselőjük lesz.

Vasárnap 452 romániai és külföldi választókerületben rendezték meg a parlamenti választásokat, de a sajátos román választási törvény miatt 118 választókerületet a médiaértesülések szerint több törvényhozó fog képviselni, a parlament létszáma így 588 főre növekedhet.

Az RMDSZ-nek a közlések szerint továbbra is kilenc szenátora lesz, képviselőházi frakciója azonban négy fővel csökken: a magyar szövetségnek 18 képviselője lesz, míg a 2008-as választásokon 22 mandátumot szerzett a képviselőházban. A legnagyobb, 220 fős frakciója az USL keretében mandátumhoz jutott szociáldemokratáknak (PSD) lesz, míg a jelenlegi parlamentben 158 törvényhozójuk van. A szintén az USL-hez tartozó liberálisok frakciója 84-ről 150 főre növekszik.

A jobbközép erők visszaesését jelzi, hogy az ARD-nek csak 80 képviselője és szenátora lesz, holott a szövetség fő erejét alkotó Demokrata Liberális Pártnak (PDL) jelenleg 129 törvényhozója van. Amennyiben a választási iroda megerősíti a román hírtelevíziók értesülését, az USL-nek kétharmados többsége lesz a parlamentben, és nem szorul rá az RMDSZ voksaira az alkotmánymódosításnál.