Jellemzői: Testhossza 37-39 cm, szárnyfesztávolsága 0,95-1,1m. Tollazata világos sárgásbarna, hátoldalán világos és sötét csíkokkal. Hasa világos, a mell csíkozása erőteljesebb. A hím és a tojó színezete egyforma. A réti fülesbagoly részben nappali aktivitású, nem csak éjjel mozog. Leginkább a talajon ül, néha kerítésoszlopokon vagy hasonló kiugró helyeken is megfigyelhető. 

Hangja:
Mély, többtagú „uh-uh-uh” huhogás, melyet főleg a nászidőszak kezdetén, röptében hallat. Nászrepülés közben gyakran tapsol a szárnyaival. Magas, ugató hangját főleg az inkubációs idő alatt hallani, a fészek közelében.

Élőhelye:
Nyílt területeken, hangásokban, lápokon, cserjésekben költ. A költési időn kívül szántóföldeken is látható. Közép-Európában nyári vendég, márciustól októberig.
Elterjedése:    Közép- és Észak-Európa, Ázsia, Észak-Amerika és Dél-Amerika déli része.

Életmódja:
A baglyok többnyire szürkületi és éjszakai életmódú ragadozók. A réti fülesbagoly főként kisebb rágcsálókat, pl. mezei pockot és más kisemlősöket zsákmányol. Általában földön, talajmélyedésben fészkel. A fészek belsejét kevés fészekanyaggal béleli ki. A tojó 7-10 fehér tojást rak. A költés áprilisban kezdődik, általában 1 fészekaljat nevel fel évente.