Mesélő szoftvert fejleszt egy amerikai kutató. A technológia elősegítheti az emberszerűbb mesterséges intelligenciák kidolgozását is. 

„Nagymama, milyen nagy szád van! – mondja Piroska, némi gyanúval hangjában. A farkas tüsszent egyet.
– Egészségedre – válaszol a kislány.”

A szövegrészlet azért hangozhat furcsának, mert nem ember, hanem szoftver írta. A Xapagy az első lépés lehet olyan számítógépek felé, melyek történeteket találnak ki. Emellett új megközelítést is jelezhet az emberszerűbb mesterséges intelligencia (MI) kifejlesztése felé.

Lotzi Bölöni, a Közép-Floridai Egyetem kutatója (akinek mint láthatjuk, magyar hangzású neve van) először olyan történeteket táplál a Xapagyba, melyeket kézzel fordított arra a nyelvezetre, amelyet a rendszer megért. Azonban ahelyett, hogy ezeket a meséket merev logikai szabályok felépítésére használná a későbbiekre – ahogy minden MI-rendszer teszi –, a Xapagy érintetlenül hagyja őket, láncolatos események sorozataként.

Amikor pedig új történetek szavaira bukkan, memóriájában hasonló kapcsolatok után kutakodik. Ha talál megfelelőt, felhasználja annak előre vetítésére, mi történhet a következő lépésben, és ennek megfelelően meséli a sztorit. A trükk, hogy minden egyes szó számos eltérő asszociációval rendelkezhet a Xapagy memóriájában, az „általa olvasott” történetektől függően. Ha a szoftver nem talál egyértelmű kapcsolatot, akkor grammatikailag értelmes, saját szavakat helyettesít be - ilyen a tüsszentő farkas is -, majd folytatja a történetet a narratív értelmezésnek megfelelően.

A Xapagy az angol nyelv és a Xapi néven ismert számítógépes nyelv elegyével dolgozik. Bölöninek jelenleg minden anyagot manuálisan le kell fordítania a Xapira, ami egyelőre jelentősen korlátozza, hogy a szoftver elég nagy memóriára tegyen szert az érdekes, részletgazdag történetek meséléséhez. Amint a történetek elég nagy tárházát halmozza fel, Bölöni szerint a program saját maga teljesen új meséket találhat ki.

Andrew Nuxoll, a Portlandi egyetem kutatója szerint a Xapagy „egyedülálló rendszer.” A legtöbb MI-rendszer merev logikai szabályokat formál a világról begyűjtött megfigyelései alapján. Ez korlátot jelenthet, mivel meggátolja, hogy a robotok és számítógépek megküzdjenek az ismeretlen feladatokkal. „Amennyiben Bölöni kutatása sikerrel jár, sokkal rugalmasabb tanulási módszert lehet majd vele kifejleszteni” – teszi hozzá.

Szerinte a Xapagy egyben újabb lépés az emberszerű MI-k felé. „Biztos vagyok benne, hogy amint sikerül ilyen agyat létrehoznunk, az képes lesz emlékezni a múltra és újra tanulni abból.