A kisadózók tételes adójával és a kisvállalkozói adóval csökkennek az adminisztrációs terhek, a havonta befizetett összegekkel pedig minden kötelezettség teljesül az adóhatóság felé - mondta a NAV elnökhelyettese. 

Évek óta az a cél, hogy kevesebb adó legyen Magyarországon, a kormányzati szándék ellenére azonban nem könnyű az egyszerűsítés, hiszen jelenleg is több mint 60 különféle adónem van idehaza – mondta a Kossuth Rádiónak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökhelyettese. Varga Árpád kifejtette: az utóbbi időben több kisadó is megszűnt, ezek helyett ugyanakkor bevezették a válságadókat, a rendszer pedig a kisadózók tételes adójával és a kisvállalkozói adóval is kiegészül. Az új adónemek bevesztésével kapcsolatban megjegyezte: a szakemberek egyetértenek abban, hogy 10 milliárd forintos bevétel alatt nem érdemes adót megállapítani, mert ennél az adóigazgatás is többe kerülhet esetenként.

Az adónemek számát tekintve éllovasok vagyunk Európában, arról azonban nem szabad elfeledkezni, hogy a költségvetés bevételeinek jelentős része csupán három-négy adófajtából származik – mutatott rá a NAV elnökhelyettese, hozzátéve: ha egy-egy kisebb adó esetében a bevételek nem érik el a kormány által tervezett szintet, annak nincs különösebb hatása a nemzetgazdaság egészére. Az idei tervekről elmondta: a kormány 10 ezer 500 milliárd forintos bevétellel számol, ami hatalmas összeg, és csaknem 10 százalékkal magasabb, mint a 2011-re várt eredmény. Ez is azt mutatja, hogy komoly feladat hárul az adóhatóságra, hiszen nehéz gazdasági körülmények között kell mintegy 1000 milliárdos bevétel-növekedést produkálnia – hangsúlyozta Varga Árpád.

Kiemelte: a tervek várhatóan teljesülnek, ami részben a NAV dolgozóinak, részben pedig azoknak a változtatásoknak köszönhetőek, amelyekkel a kormány a fogyasztást terhelő adókat helyezte előtérbe. A személyi jövedelemadó esetében a szuperbruttó kivezetése miatt várható ugyan némi bevételkiesés, a 27 százalékos áfa kulcs ugyanakkor viszonylag magas, ez ellensúlyozhatja a kevesebb befizetést – tette hozzá.

Új adónemekre lehet szükség

A NAV elnökhelyettese az egyszerűsített vállalkozói adóval kapcsolatban úgy fogalmazott: a rendszer mintegy 10 éve indult el 50-60 ezer evással, az alacsony adókulcsok idején csaknem 100 ezren választották ezt a megoldást, a 37 százalékos eva kulcs azonban már sokakat elgondolkodtatott, a kilépések után pedig 70 ezren maradtak a rendszerben. Az egyszerűsített vállalkozói adónak ugyanakkor „van egy olyan oldala, amivel tisztességesen vissza lehet élni” – jelentette ki Varga Árpád, aki szerint emiatt új adónemekre lehet szükség.

A fehérítést szolgálhatja ennek nyomán a KATA és a KIVA is. A kisadózók tételes adóját bárki választhatja, nincs határidő, és ez a legegyszerűbb adónem, amit valaha kitaláltak – jelentette ki a NAV elnökhelyettese. Havonta 50 ezer forintot kell befizetni, és ezzel minden kötelezettséget letudott az adózó a hatóság felé – magyarázta. Kifejtette: nincs szükség további adminisztrációra, nem várnak havonta bevallásokat, csupán azt kell eldönteni, hogy a vállalkozás ki tud-e termelni ennyi adót. A kisvállalkozói adózási igényt ezzel szemben eredetileg december 20-ig kellett volna bejelenteni, a határidőt azonban január 15-ig meghosszabbították. Varga Árpád úgy fogalmazott: az a könyvelők dolga, hogy a vállalkozónak elmondják, a tavalyi adatok alapján érdemes-e ezt a megoldást választani jövőre.

Egyre több embert érdekel

Az első hét adatai alapján úgy tűnik, van érdeklődés az új adónemek iránt. A hét elején 200-250 KIVÁ-sunk volt, ez most 2000 körül van, a KATA esetében pedig 3 ezerről 9 ezerre nőtt a számuk - tájékoztatott Varga Árpád. Elmondása szerint a pénzügyi kormányzat ennél lényegesen több adózóra, 100 ezres nagyságrendekre számít.

Az adminisztrációs terhek csökkentése azért fontos, mert nyomában fehéredik a gazdaság, és az adófizetési morál is javulhat – hangzott el a G7 című műsorban. Ezt a folyamatot tovább segítheti a készpénzforgalom korlátozása, és a tételes áfa nyilatkozat megjelenése is – fogalmazott a NAV elnökhelyettese. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte: az áfa bevallások a jövőben tartalmaznak majd egy mellékletet, ahol az összes, 2 millió forintnál magasabb általános forgalmi adót tartalmazó számlának szerepelnie kell, ezekről az eladónak és a vevőnek is be kell számolnia – hangsúlyozta. Az intézkedés nyomán az adóhatóság egy olyan adatbázist hozhat majd létre, amely megkönnyíti az ellenőrzést – emelte ki.

Varga: Apró változtatásokra szükség van

Az adórendszer átalakításáról Varga Árpád azt mondta: a szándék az, hogy egy stabil struktúra jöjjön létre, azt azonban nem lehet kijelenteni, hogy nem lesz több változtatás, hiszen 2010-ben sem tudta senki, hogy a gazdasági helyzet alakulása miatt újabb átalakításokra lesz szükség. Nem véletlen, hogy az adózás területén nem találunk 100 éves szabályokat, a finomhangolás ugyanis kell, de egy-egy bekezdést sokkal könnyebb módosítani, mint új intézményeket „behozni” állandó jelleggel – jegyezte meg Varga Árpád a Kossuth Rádió G7 című műsorában.