Magyarkanizsa nagyjából 5.000 polgára, azaz minden ötödik lakosa szociális támogatásért folyamodott, holott nemrégen még Szerbia legfejlettebb települései közé sorolták a városkát, írja a Blic.

Nem csak a szegények száma nagy Magyarkanizsán, egyre több a bevándorolt, a koldus és a prostituált is, mondják a szociális munka-központban a belgrádi lap beszámolója szerint.

- Sok rászorulót tartunk számon, de valószínűleg még többen lesznek. Azonban minden intézménnyel sikeres az együttműködésünk, így tudunk segíteni – nyilatkozta Jasmina Zimonjić, a központ megbízott igazgatója. Elmondta még, hogy kifejezetten nagy problémát jelent a bevándoroltak és az illegális határátlépők problémája.

- Ebben az évben eddig 561 bejelentést kaptunk a határrendészettől és a magyarkanizsai rendőrállomásról, melyekben segítségünket kérik. Erre tetőz rá az a probléma, hogy egyre több a koldus és a prostituált a horgosi határátkelő közelében – mondta el Zimonjić.

Magyarkanizsa községben 800 család 2.050 tagja kap szociális segélyt, 178 ember részesül ellátásban, 87-en pedig szociális központokban vannak elszállásolva, míg 64-üket családok látnak el, 77 ember pedig állandó felügyelet alatt áll.

- Legszembetűnőbb a romák problémája. Közülük nagyjából 800-an élnek Horgos, Adorján, Martonos és Magyarkanizsa területén rendkívül nehéz körülmények között, alapvető létszükségleteiket sem tudják mindig biztosítani – mondta el az igazgató.

A szociális központ napközit is működtet, a Gnezdo jelenleg 37 hátrányos és marginális helyzetű család gyermekét látja el nap mint nap a Blic írása szerint.