Nem kis illegális haszonra tesznek szert Bácskában, pontosabban a határ közelében az működő embercsempészek. Az elsősorban közel-keleti menekültek Görögországon és Macedónián keresztül érkeznek Szerbiába és leggyakrabban Szabadkán keresztül igyekeznek bejutni az EU-ba. A Blic napilapnak most egy ember felfedte, hogyan is zajlik maga a csempészet.

- Munkám jellegéből adódóan, véletlenül jutottam olyan szituációba, hogy kénytelen voltam részt venni az országunkban illegálisan tartózkodó bevándoroltak átcsempészésében a határon. Ez csak egyetlen egyszer történt meg velem, és amikor láttam, hogy beleestem a „darázsfészekbe”, rögtön felmondtam a munkahelyemen – mondta el egy szabadkai polgár a Blic napilapnak nyilatkozva, miután úgy döntött, felfedi a szóban forgó bűncselekmények hátterét.

Az illegális bevándorlók főleg a Zentai úti temető mögötti téglagyárban rejtőzködnek, monda még. Szavai szerint az embercsempészet fő koordinátorai egy testvérpár – a férfi és nővére egy nagyjából 10 fős embercsoportot irányít, bázisuk pedig Kelebián van.

- A hamis menedékjogot kérőket már a makedón határnál várják a szabadkaiak furgonjai, és azonnal több mint 1.000 eurót elkérnek tőlük, sőt, akár 10.000-et is. Minden az akcióban résztvevő ember egyébként csak mellékjátékos, az irányítói a testvérpár. Egyébként köztudott, hogy az illegális bevándoroltakat a Zentai úti temető mögötti régi téglagyárban bújtatják, majd beszállítják őket a központba, egészen pontosan a Lifka mozi épületéhez, illetve a Szent Teréz Székesegyház mögé. Ott – ahogy általában hívják őket – a tálibok a templom mögötti sötét parkban rejtőzködnek, amíg nem jön értük egy másik jármű, és az össze nem gyűjti őket – mondja a Blic forrása.

Szavai szerint azon az estén, amikor ő maga is a Zombori út felől érkező jármű-sor egyik sofőre volt, az utasítás az volt, hogy lekapcsolt fényekkel közelítsék meg a székesegyházat, szedjék össze a menekülteket, majd vigyék őket a „tanyára”. Ugyanakkor állítása szerint ez a bizonyos tanya nem is létezik, a fogamat csak kódként használják – ha valaki a szerb-magyar határ felől figyeli a helyet, csak egy szilvaültetvényt láthat.

- Aznap este öt autóval lettek elszállítva az illegális bevándorlók, de van amikor többre van szükség. A menekültek beugranak a kocsikba, a hátsó ülésre ülők lehajtott fejjel ülnek, míg az első ülésre egy jól öltözött társuk ül be. Egy felderítő lejelenti, hogy vannak-e rendőrök a Palicsra vezető úton, és ha nincsenek, elindul a kocsisor. Ugyanilyen gyorsan szállnak ki a migránsok a palicsi nem létező tanyánál, és eltűnnek az éjszakában Magyarország felé haladva. Ugyanakkor a magyar oldalon egy szabadkai felderítő várja őket egy kocsiban, sokszor egy fiatal lány társaságában – így ha netán rájuk találnak a határrendészek, szerelmespárként viselkednek.

- A szállítás után 20 eurót kapnak a sofőrök – a többiek nem tudom mennyit kapnak, de a legtöbbet biztosan a szervező testvérpár nyer az ügyön – mondta a Blic hírforrása, aki egyébként hajlandó a rendőröknek még több részletet elmondani, ha azok megígérik, nem fedik fel személyazonosságát és védelmet biztosítanak számára.

Az embercsempészet problémája nem újkeletű Szabadkán. Emlékeztetjük olvasóinkat, hogy nagyjából egy évvel ezelőtt külön problémát okozott az Afganisztánból és Pakisztánból érkezett és az Európai Unióba tartó menekültek kérdése. Akkor a Vöröskereszt segítségével szállásolták el őket Szabadka több állami tulajdonban levő épületében is, hogy megmentsék őket a biztos fagyhaláltól – akkor ugyanis legtöbben a szabad ég alatt, a Zentai úti temetőben és a szeméttelepen tanyáztak le, tudósított akkor többek között a Szabadkai és a Szabad Európa Rádió is.

A Tanjug hírügynökség jelentése szerint augusztusban embercsempészés bűntettének a gyanújával egy szerb, illetve egy palesztin férfit vett őrizetbe a szabadkai rendőrség. A 46 éves szerb, illetve a palesztin férfit – akinek koráról nem számolt be a hírügynökség – azzal gyanúsították, hogy illegálisan lépték át az államhatárt és embereket csempésztek.

A subotica.com értesülései szerint 2012 októberében már 1500 illegális határátlépési kísérletet jegyzett fel a rendőrség, amelyeket sokszor embercsempészek követtek el.

A Subotičke Novine nemrégiben arról adott hírt, hogy december 13-án egy narancsokat szállító, görög rendszámú kamion rakterében rejtőzködve próbáltak néhányan átjutni a határon. A teherautót mobilszkennerrel vizsgálták át, az így készült felvételen fedezték fel az embersziluetteket – egy paletta nagyságú területet alakítottak ki migránsok számára, akkor ott talált rá a határrendészet a Burmából érkező, az EU országaiba tartó emberekre.