Kondorosi Évát, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagját, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos tanácsadóját választották az Európai Kutatási Tanács (ERC) 22 fős stratégiai vezetőtestületének 8 új tagja közé. A Tudományos Tanács feladata az európai kutatói közösség képviseletében az innovatív kutatások elősegítése.
Az Európai Kutatási Tanács (ERC) a legkiválóbb tudósokat és a megismerés határait kitágító felfedező kutatásokat támogató intézmény. A fiatal, pályájuk kezdetén álló kutatók munkájához a Starting Grant programmal járul hozzá, míg az idősebb, nemzetközi szinten is hosszú ideje kimagasló eredményeket felmutató kutatók számára az Advanced Grant keretében biztosít forrásokat. Az Európai Unió 2007-ben kezdődött és jövőre befejeződő VII. Kutatási Keretprogramjában összesen 7,5 milliárd eurót fordít a tudomány fejlődése szempontjából kulcsfontosságú felfedező kutatásokra.
     Az ERC 22 fős vezetőtestülete, a Tudományos Tanács,  (Scientific Council) amelynek több Nobel-díjas tudós is tagja, évente öt alkalommal ülésezik Brüsszelben és más európai városokban. A tagok közül 8-nak a megbízatása az idén jár le. A helyükre nevezi ki az Európai Bizottság azt a 8 kutatót – közöttük Kondorosi Évát –, aki 2013 végéig járul hozzá szakértelmével az ERC eredményes tevékenységéhez.
     "A Tudományos Tanács tagságának harmada olyan pillanatban újul meg, amely létfontosságú a Horizon 2020 keretprogramra való felkészülés során. Meggyőződésem, hogy lelkesedésük, szakértelmük és új elképzeléseik a távozó alapító tagok örökségét építik és erősítik tovább" – hangoztatta Helga Nowotny, az ERC elnöke, aki egyúttal elismeréssel adózott a testületet elhagyó kutatók Európai Kutatási Tanács iránti elkötelezettségének.
     Kondorosi Éva, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos tanácsadója férjével, a tavaly elhunyt Kondorosi Ádám akadémikussal együtt a hazai növényi molekuláris biológia iskolateremtő alakja, eredményeiket számos alkalommal elismerték. Mindketten megkapták a Széchenyi-díjat, Kondorosi Évát két évvel ezelőtt külföldi tagjai közé választotta az Egyesült Államok Tudományos Akadémiája, idén nyáron pedig Kondorosi Ádámmal megosztva neki ítélték a Molekuláris Növény-Mikroba Kölcsönhatás Nemzetközi Társaság (International Society – Molecular Plant-Microbe Interactions, IS-MPMI) kitüntetését.