Süveges Gergő, a Duna Televízió riportere Kövér Lászlóval beszélgetett, a magyar országgyűlés elnökével. A beszélgetés kezdetén arra kérdezett rá Süveges Gergő, hogy az elnök két és fél évvel ezelőtt tett kijelentését, ígéretét mennyire sikerült teljesítenie, vagyis sikerült-e az országgyűlés régi tekintélyét és méltóságát visszaállítani. Az elnök elmondása szerint ez a vállalkozás csak részben bizonyult sikeresnek ugyanis mindaddig, amíg mindenki nem partnere ebben a vállalkozásban, nem lehet teljes sikere a próbálkozásnak. Úgy véli, hogy bizonyos újságírók kitiltásának a hátterében is az áll, hogy az egyes képviselők nem mutattak megfelelő követendő példát, így az újságírók sem viselkedtek a megfelelő módón.

Arra a kérdésre, hogy a házelnök emlékszik-e olyanra a közelmúltban, amikor egymás megértésre törekedtek volna a képviselők és nem arra, hogy mindenki elmondja a magáét azt válaszolta Kövér László, hogy igen, határozottan emlékszik.

A jövőre vonatkozóan elárulta, hogy 2013-tól utólag is szankcionálható a képviselők nem oda illő magatartása. Egy másik változás az lesz, hogy 2013-tól lassabb ütemben fog történni a törvényhozás. Ennek eredményeként az érdemi vitákra több idő marad majd, így remélhetőleg a parlamenti viták hőfoka is csökkeni fog.

Nemzetpolitikai kérdések is felvetődtek a beszélgetés során, melynek eredményeként elmondta az elnök, hogy úgy véli mind Szlovákiában, mind Romániában, mind pedig Szerbiában olyan politikai pártok kerültek kormányra, akik nem arról híresek, hogy nagy szimpátiát táplálnak a magyar közösségek iránt. Ebből azonban nem következik automatikusan az, hogy konfliktusosabbak lesznek a következő évek a kisebbségi magyarság számára.

A nemrégiben zajlott romániai választásokra, magyar pártokra is kitért az elnök. Elmondása szerint az RMDSZ-nek le kellene ülni, el kellene számolniuk az elmúlt huszonkét évvel, vissza kellene térni a kályhához, megnézni, hogy mik azok a stratégiai kérdések, amik eddig a szőnyeg alá lettek seperve. Egyre kevesebben szavaznak az RMDSZ-re, ami azt jelzi, hogy ideje lenne változtatni.

Az elnök kijelentette, hogy a magyar kormány a jövőben is az egész erdélyi magyarságot támogatja, a romániai választások eredményeitől függetlenül, hiszen nem pártokat támogatnak, hanem az erdélyi magyarságot.

Duna Tv, Heti Hírmondó