Több mint száz, a legszegényebbek közé tartozó településen szűnhet meg a tévé- és az internetszolgáltatás a közműadó miatt, mert sok kisebb kábeltévés cég dönthet úgy, hogy abbahagyja a szolgáltatást – derül ki a Népszabadság mai híréből. A kormány minden egyes méter kábel után adót vetett ki, melynek 125 forint métere! 

Képzeljék el Budapestet, ahol 100 méteren belül lakik 1000 ember, ott 12.500 forint a közműadó, ezzel szemben egy kis faluban ekkora távolságon belül lehet, hogy csak egy ember él, de az után is ki kell fizetni a szolgáltatónak a 100 x 125 forintot.

Ez a törvény megint egy átgondolatlan dolog, mint a politikai döntések legnagyobb része. Ebből is látszik, hogy aki a törvényt kitalálta, annak fogalma sem volt a dolgok állásáról, csak úgy gondolta, hogy sok vezeték van az országban, hát fizessen a paraszt.

Egyenlőre 28 ezer embert érint a televízió és internet rendszer leállítása. Vannak olyan települések, ahol a szolgáltatók elkezdték lebontani a hálózatokat.

Az ok: a közműadó a kisebb településeken szolgáltatókat a sávos adókedvezmény ellenére is veszteségessé teszi, ugyanis az egy előfizetőre jutó adó sokszor több ezer forintos nagyságrendű, ezt pedig nem tudják a fogyasztókra hárítani.

Mindez azt jelenti, hogy az ország legelmaradottabb területein élők ezentúl nem tudják majd nézni a nemritkán egyetlen szórakozási lehetőségnek számító tévét, de nagyobb bajban vannak, akik az internet segítségével dolgoztak: több településen ugyanis a kábeltévés hálózatok jelentik az internetelérés egyedüli módját.

A Népszabadság szerint a gyönyörű Hollókőn is megszűnik januártól az internet és a televízió szolgáltatás, ezért aki tv-ni akar majd kirakja a parabolát. Gyönyörű lesz!

A helyi szolgáltató, a Gergely Háló Kft. vezetése ugyanis azt tervezi, lebontja a kábelhálózatot. A negyven nógrádi falut kiszolgáló cégnek a 4,5 millió forintos nyeresége mellett mintegy tizenhat millió forint közműadót kellene fizetnie a vezetékei után. Hollókőn ugyan mindössze pár tucat házban szolgáltatnak internetet és tévét, de a fizetendő adó így is csaknem százezres tétel.