Még a kommandósok számára is szokatlan körülmények között fogtak el egy zsarolással gyanúsított férfit Szabolcs megyében. A gyanúsított családtagjai megpróbálták félrevezetni a TEK munkatársait a keresett férfi hollétét illetően. 

Összehangolt akció keretében 2012. december 7-én hajnalban zsarolókat fogtak el a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrei a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőrökkel, valamint a TEK (Terrorelhárítási Központ) és a Nemzeti Védelmi Szolgálat munkatársaival közösen.

Egy kisvárdai férfi tett feljelentést november 25-én a hajdúszoboszlói kapitányságon. A feljelentő egy előre egyeztetett kölcsönadási ügylet miatt érkezett előző este ismerőséhez a városba. A hajdúszoboszlói ismerős házában több bottal és késsel felfegyverkezett férfi jelent meg, akik elvitték a kölcsönnek szánt 50 ezer dollárt és több mint 6 millió forintot azzal, hogy megvizsgáltatják a bankjegyek valódiságát.

A 43 éves kisvárdai férfit nem bántalmazták, de félelmében nem mert tiltakozni a pénz elvitele ellen. Később, amikor a házban lévők nem figyeltek rá, kiszaladt autójához és bejelentést tett a helyi rendőrkapitányságon.

A később beazonosított négy szabolcsi zsaroló közül ketten korábban elkövetett bűncselekmények során fegyvert használtak, ezért elfogásukhoz a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság a Terrorelhárítási Központ segítségét kérte.

A TEK műveleti egységei az elkövetők közül kettőt még a kommandósok számára sem szokványos körülmények között fogták el Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei lakhelyükön. A családtagok - bár a felszólításnak eleget tettek és elhagyták a házat - megpróbálták félrevezetni a TEK munkatársait a keresett férfi hollétét illetően. Az egyébként letöltendő börtönbüntetése miatt is körözött férfit a bevetési egység tagjai a házának nappalija alatt kialakított földbe vájt rejtekhelyén találták meg.

A négy elkövetőt előállították a négy elkövetőt (33-56 évesek) a Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányságra, és gyanúsítottként hallgattak ki őket. Ellenük zsarolás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indul eljárás.