Nyolcvanhét éves korában Angliában hunyt el Fehérvári Géza művészettörténész, orientalista, az iszlámkori iráni művészet híres magyar kutatója.

MTI - Fehérvári Géza az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végezte művészettörténeti és orientalisztikai tanulmányait. 1952 és 1956 között a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum munkatársa volt.

Az 1956-os forradalom után Fehérvári Géza Angliában telepedett le. 1956 és 1991 között a londoni School of Oriental and African Studies University kutatója, majd professzora lett. Ezt követően kuvaiti nagykövetként és a kuvaiti Tareq Rajab múzeum igazgatójaként is dolgozott 1992 és 1998 között.

Fehérvári Géza az iráni művészet nemzetközileg elismert, kiemelkedő kutatója volt, számos alkalommal járt kutatóúton Iránban. A Kaszpi-tenger mentén, Mázandarán tartományban ásatást is vezetett. Fehérvári Géza professzor aktívan közreműködött az Iparművészeti Múzeum tavalyi, a Qádzsár-kori művészetet bemutató nagysikerű kiállítása megrendezésében is. Izgalmas és lebilincselő önéletrajza a Három nemzet szolgálatában címet viseli, s néhány éve magyarul is megjelent.