A Zsolnay-negyedben is lesznek műsorok és játékos családi programok. 

Megkezdődik ma az Adventi Kézműves és Mesevásár a pécsi Széchenyi téren, és karácsonyig minden napra jut itt látványosság, de időnként bekapcsolódik az ünnepi kínálatba a Belvárosi templom és a Kossuth tér is. A pécsiek dúskálhatnak a jóban, mert emellett a hagyományos Pécsi Advent ingyenes zenés programjai is elindulnak vasárnap a bazilikában, majd 8–22. között napról napra új műsorok következnek itt és a Dóm Kőtárban.

Készülnek a karácsonyra a Zsolnay-negyedben is, ahol a porcelánok csereberepiaca teremt igazi különlegességet: ide bárki elhozhatja Zsolnay-tárgyait, melyeket december 1-jén és 15-én délelőtt ingyenesen felbecsülnek a szakértők. A megye több városában is megszervezik az adventi vásárt, ám aki ennél is többre vágyik, az elutazhat a budapesti karácsonyi vásárra. A Vörösmarty téren ugyanis mindennap két színpadon zenészek, énekmondók, bábosok szerepelnek, miközben épületfestéssel, játszóházzal szórakoztatják a vásárlókat, és 16-án a finn Mikulás is megjelenik. Ha még szebb és bőségesebb adventi bemutatóra kíváncsi valaki, a sültgesztenye-illatú, hatalmas bécsi adventet ajánljuk.




Mint egy mézeskalácsház a város közepén: tavaly is remek hangulat volt az adventi kézműves- és mesevásáron Pécsett

Pécs (A pécsi programokról részletesebben alább olvashat)

Második Pécsi Adventi Kézműves és Mesevásár november 30-tól december 24-ig a Széchenyi téren, a Kossuth téren és a Belvárosi templomban
Pécsi Advent december 2–22. között a bazilikában és a Dóm Kőtárban
Adventi kalendáriumi programsorozat decemberben a hétvégéken a Zsolnay Kulturális Negyedben, Művészeti Piaccal, ünnepi kézműves-foglalkozásokkal, Zsolnay porcelánok rendhagyó piacával

Mohács
Vásár a Széchenyi téren a karácsony előtti két hétben

Pécsvárad
Adventi várvásár és befőttcserebere december 9-én

Kozármisleny
Adventi programsorozat keretében a művelődési házban december 10-ig adományokat gyűjtenek, bábkiállítás látható 19-ig, 15–16-án koncertek, gyerekműsorok lesznek

Bóly
Adventi vásár lesz a kastélyudvarban december 9-én

Szigetvár
Adventi vásárt tartanak a Zrínyi téren december 20–22. között

Fényangyalka száll alá a Nádorból – Koncertek és varázslatok kicsiknek és nagyoknak

November 30-tól december 24-ig különösen szép ünnepségsorozatra készülhetnek a helyiek és a városba látogatók: a második Pécsi Adventi Kézműves- és Mesevásár számos remek programot, sőt igazi csodákat is tartogat.

Az adventi időszak heteiben, november 30-a és december 24-e között a város apraja-nagyja újra együtt lehet, felkeresheti a Télapó Házát, megtekintheti a fényfestéseket, az épületvetítéseket, esténként pedig közösen várhatja ismerős és ismeretlen a Varázslatot, a Nádor Szálló adventi ablakából alászálló fényangyalkát, mert a Széchenyi tér a vásár idejére a mesék, az ízek, az illatok, a közös élmények, a meghitt hangulatok és közös ünnep terévé változik.

A Pécsi Fesztiválszervező NKft. által szervezett Második Pécsi Adventi Kézműves- és Mesevásár ebben az évben egy nem mindennapi látványosságot kínál a pécsieknek és a városunkba látogatóknak. November 30-tól minden este két alkalommal (17 órakor és 20 órakor) adventi fényjáték és épületvetítés várja a Széchenyi térre sétálókat, akik megcsodálhatják a Nádor Szálló adventi ablakából alászálló fényangyalkát is.

A város apraja-nagyja újra élvezheti az utánozhatatlan pécsi adventi hangulatot, a legkisebbek feladhatják kívánságaikat a Télapó postaládájába, felkereshetik a Mikulás Házát és a Betlehemet.

Felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt ajánlhatóak belépődíjmentes adventi hangversenyek. December 9-én 19 órától az Unicum Laude, 16-án a Zengő és 23-án a Szélkiáltó együttes ad karácsonyi koncertet a Belvárosi templomban.

December 2-án az Ökocsali – népi gyermekjátszóház várja a Széchenyi téren egész nap az érdeklődőket, 16-án, vasárnap pedig a Mozsgói hagyományőrzők népi játékait élvezhetjük a Kossuth téren. A családdal érkezők minden tagjának igyekeznek a szervezők a kedvében járni a Kossuth téren: amíg anyu elvégzi az angyalkák feladatait és megcsodálja a kézművessátrak színpompás kínálatát, addig apu kóstolhat egy kis sült kolbászt, rendelhet hozzá finom forralt bort vagy krampampulit a vendéglátók udvarában, s közben szemmel tarthatja csemetéjét, aki a Szalay könyvesház játszóházában kedvére kézműveskedhet vagy épp megnézhet egy mesét… December 6-án ide érkezik a Mikulás is, aki a „jó gyerekeket” és a „kis csibészeket” egyaránt nagy szeretettel várja. 8-án, szombaton délelőtt a belváros különböző pontjain életre keltett Mikulás-szobrokkal táncolhatnak a gyerekek. 22-én, szombaton délután 15 órától Tamás Éva Játéktára várja a táncos lábú aprónépet. Az igazi ünnep része a titok és a meglepetés, ebben idén sem lesz hiány. Még nem derülhet ki minden titok, de előzetesen annyi tudható: aki kíváncsi egy igazi csodára, az 16-án 16 óra körül feltétlenül legyen a Széchenyi téren, nehogy lemaradjon róla!

Az ünnepre hangolódás közepette szombaton délutánonként a Széchenyi téren megkóstolhatjuk a város forraltborfőző csapatainak alkotásait is. 15-én például a Pécsi Nemzeti Színház művészein lesz a sor, akik a forraltborfőző tudományukon kívül színvonalas műsorral is szórakoztatják az arra járókat.

A városháza előtti Civil Sétányon ki-ki másokon segíthet. Itt pécsi civil és karitatív szervezetek szerveznek adománygyűjtést rászoruló családoknak és gyerekeknek. Egyúttal apró meglepetésekkel is készülnek az ünnepekre. Lesz itt néptánc, utcazene, sőt magukkal hozzák Ribizli bohócot is.

Forralt bor, kürtőskalács, malacsütés, pecsenyék, rétesek, Pécs környéki kistermelők finomságai, mesemondók, kézművesek, fényjáték és valódi varázslat gondoskodik arról, hogy a pécsiek ezen a télen is egymásra találjanak és jól érezzék magukat.