Zoran Stavreski pénzügyminiszter bejelentése szerint Macedónia már 2013 januárjában aláírhatja a megállapodást a Déli Áramlattal. Jelenleg az orosz válaszra várnak a szerződés aláírásáról, ami lehetővé fogja tenni, hogy a Déli Áramlatot kiterjesszék és Macedónia is olcsón jusson orosz gázhoz. 

A Déli Áramlat évente 30 milliárd köbméter gázt továbbít Dél-Európába, és az egyre növekvő energiaárak és az energiabiztonság szavatolása miatt az országok sorban jelzik csatakozási szándékukat. Ennek köszönhetően a Déli Áramlat hosszú távú működése biztosított, és mint a macedón példa is mutatja, az energiafolyosó további kiterjesztésére lehet számítani.

A sikeres megállapodások hírére az Egyesült Államok felszólította a NATO tagállamokat, hogy ne vásárolják az orosz gázt. Az amerikai kormány Nemzetközi Bizottságának helyettes vezetője be is nyújtott egy törvényjavaslatot, ami megszüntetné az Egyesült Államokból Európába irányuló gázexport korlátozásait. Ha ez törvényi szintre emelkedik, a NATO kötelezheti majd a tagállamokat arra, hogy az orosz gáz felvásárlását egy előre megszabott százalékban maximalizálják, és helyette az Atlanti-óceán túlsó feléről importáljanak cseppfolyósított földgázt.

Bár a kormány aláírta a megállapodást a Déli Áramlattal, nem nehéz belátni, hogy az agresszív amerikai külpolitika miatt hazánkban ez könnyen bábkormány-váltáshoz vezethet. Magyarországnak - függetlenül a politikai következményektől - bármilyen jövőbéli NATO utasítás ellenében is tartania kell magát a már megkötött megállapodáshoz. Ugyanis, figyelembe véve a fent említett fejleményeket nem nehéz belátni, hogy hazánk NATO-tagsága a jövőben még magasabb üzemanyagköltségekkel és gázszámlával járhat, így a NATO-ból való kilépés már pusztán amiatt is indokolt, mert a nyugati katonai tömb előnytelen gazdasági egyezményekre kényszerítene minket.

Senki nem gondolhatja komolyan, hogy az amerikai érdek kiszolgálása miatt a Föld túlsó feléről kellene gázt vásárolnunk a fogyasztóknak, mikor ezt jóval olcsóbban, térségi (orosz) forrásból is megtehetjük.

 
Kommentár: Folyamatosan mások akarnak beleszólni, hogy mit vegyünk, mit fizessünk és hogyan éljünk. Ezek után nem kérdés, hogy kiknek a pénzügyi ténykedései miatt élünk mély szegénységben.