Az Apolló Mozi 100. születésnapja alkalmából számos meglepetéssel és nosztalgikus programmal várták közös ünneplésre a filmrajongókat.

A gálaműsor kezdetén emléktáblát állítottak az Apolló Moziban, amellyel jelképesen az összes debreceni polgár nevében köszönték meg a szervezők az elmúlt 100 csodás évet. Ezt követően a Nagyterembe vonultak a mozi szerelmesei, ahol Szabó István Oscar-díjas, Kossuth-díjas filmrendező osztotta meg a közönséggel a nosztalgikus emlékekkel átszőtt gondolatait. Ahogy a Kiváló Művész is elmondta, 1895-ben született meg a mozi, mint műfaj Magyarországon, és ezt követően 17 évvel már Debrecenben is felépült az Apolló. Akkor még nagyon kevés helyen volt a világon filmvetítés, de a cívisváros már akkor saját mozival büszkélkedhetett. A filmrendező láthatóan nagyon meg volt hatódva, hogy a világ első filmszínházainak egyikében állhatott ezen a jeles napon.

A köszöntő után a Hot Jazz Band vette át a színpadot, az együttes régi magyar filmek jól ismert slágereivel üdvözölte az Apollót. A ’20-as, ’30-as évek filmzenéi varázslatos hangulatot teremtettek, a közönség mosollyal az arcán emlékezett vissza azokra a kedves pillanatokra, amikor először látta az adott filmet. Hazánk joggal legnépszerűbb dixieland zenekara meglepetés számokkal is készült a különleges alkalomra, majd a koncert végeztével felcsendültek a „Happy bithday to You” dallamai, miközben a szervezők egy hatalmas születésnapi tortát toltak be a terembe. Ezzel ünnepelte a debreceni közönség, valamint az ország számos art mozijának képviselője közösen az Apolló Mozi fennállásának 100. évfordulóját.

Az elmúlt 100 esztendő alatt nagyon sok változáson esett át a film. Kezdetben még több százan, néhol ezren is nézték a mozit egyszerre, majd a televízió megjelenésével a nézőszám egy családnyira csökkent. Aztán a számítógépek és az okostelefonok előretörésével pedig már sok esetben csupán egy valaki üldögél magányosan egy széken, nézi a filmet, de nincs, aki felsóhajtson mellette, nincs ott senki, akivel közösen nevethet vagy sírhat.

A számos változás ellenére egy valami mindig örök marad, ez pedig maga a történet, ami független a platformtól, csak a mondanivalója a fontos. Szabó István is meglepődve, ugyanakkor örömmel tapasztalta, hogy Debrecennek pontosan ilyen örök érték az Apolló Mozi. Mindenkinek van valamilyen különleges élménye, amely a Mozihoz köti, része az életünknek, és reméljük, hogy még legalább 100 évig az is marad!