A mák a magyar és más kelet-európai konyhának is domináns része. Rengetegen szeretjük felfújtnak, tortának vagy épp mákos gubának és még sorolhatnánk, hogy mennyi finom felhasználási lehetőséget rejt. Ráadásul nem csak finom, de nagyon egészséges is! 

A mák kifejezetten gazdag ásványi anyagokban, amelyeket szervezetünk könnyen felhasználhat. Megtalálható benne a foszfor, a magnézium, a kálium, a kalcium és a vas is, ráadásul mindegyik aránylag magas értékkel.

Emellett tartalmaz hasznos zsírsavakat és aminosavat, valamint B1, B2, B6 és E-vitamint is.

Mákolaj
A mákszemekből készített olaj alkalmazása nagyon elterjedtnek számított régen, sok helyen ma is használják. Alkalmas a fülzúgás megszüntetésére, érdemes ilyenkor mandulaolajat is adni hozzá.

A mákolajat a csontritkulás megelőzésére is fogyasztják, illetve kiváló hatása van az idegek nyugodt működésére.

A mákot székletfogóként és szélhajtóként is alkalmazzák. Hatását az egész emésztőrendszeren belül kifejti, óvja a gyomor nyálkahártyáját, és csökkenti a hasi görcsöket.

A bél falaira lerakódott szennyeződéseket feloldja és segít azok eltávolításában. Vastagbélhurut esetén a fogyasztása nem ajánlott.

A máknak vérnyomáscsökkentő hatása is van, ezért magas vérnyomásban szenvedők gyakran fogyasztják.

Emellett megfelelő zsírsav összetételének köszönhetően megakadályozhatja a trombózis és az embólia kialakulását is. Magas koleszterinszint esetén kimondottan javasolt a fogyasztása, ugyanis képes normalizálni azt.

A mák fogyasztása sokat segíthet, ha idegi kimerültségben szenvedünk, túl stresszes időszakon megyünk keresztül, illetve sokat érezzük magunkat feszültnek.

Macskagyökérrel elegyítve hatásos idegerősítő szert kapunk, míg ha a mákot szerecsendióval keverjük, azzal akár a pánikbetegség is visszaszorítható lehet.


A mákból készült szerek kifejezetten ajánlottak, ha szeretnénk lassítani az öregedés folyamatát.

Egyszerre védi csontjainkat az elhasználódástól, óvja a belső szerveinket a felesleges salakanyagoktól és ápolja idegrendszerünket is, hogy megfelelő állapotban maradjon a minket ért stresszhelyzetek ellenére is.