A Vajdasági Magyar Szövetség november 8-án lakossági fórumot tartott a zombori Magyar Polgári Kaszinó nagytermében szakorvosok közreműködésével. Hasonlót tartottak már Nemesmiliticsen, Bezdánban, Szilágyin, Bácskertesen, és a jövőben a többi nyugat-bácskai településen is megszervezik - hallottuk Pribilla Attilától, az est házigazdájától.


Doc. dr. sci. med. Samu János neurológus a hallgatóságot ismertette a szklerózis multiplex gyógyítása terén elért eredményekről, szólt arról a reményt keltő nemzetközi gyógyszerkísérletről, amelyet sikerült kiterjeszteni az itteni páciensekre is, akik ugyanazt a kezelést megkapják, mint a Kanadában vagy Japánban gyógyítkozók. Kitért az agyinfarktusra, amely mind több áldozatot szed, szólt a magas vérnyomás kezelésének fontosságáról, a tüntekeről, amelyek megléte esetén mindenképp orvoshoz kell fordulni.

Dr. Kalmár Lídia gyerekfogász a gyerekkori fogbetegségek megelőzéséről és a zombori gyerekfogászat ez irányú törekvéseiről beszélt,valamint felhívta arra a figyelmet, hogy az új rendelkezések értelmében a gyerekeket, illetve a még tanuló fiatalokat 26 éves korig ingyenes fogászati alapellátás illeti meg.

Dr. Úri Emese általános szakorvos a cukorbetegségről és az ultrahangos diagnosztikáról mondott ismertetőt, kiemelve, hogy a cukorbetegség alattomos, sok esetben már csak akkor ismerik fel, amikor következményként komoly betegségek mutatkoznak. Hangsúlyozta a megengedett határértéket túllépő vérzsírszint veszélyességét, emellett azoknak, akiknek vérszerinti hozzátartozójuk cukorbeteg azt tanácsolta, havonta egyszer vizsgáltassák meg vércukorszintjüket.

Dipl. ph. Fridrik Zsuzsanna gyógyszerész elmondta, óvakodni kell a meggondolatlan, a mértéktelen és az indokolatlan gyógyszerszedéstől. Különösen óvatosnak kell lenni, ha gyereknek adunk gyógyszert, ez legfeljebb láz-, illetve fájdalomcsillapító lehet, de beadását követően mielőbb ki kell kérni szakorvos tanácsát.

Dr. Péter János gyerekorvos praktikus tanácsokkal szolgált. Mint mondta, a legtöbb várandós anyuka igyekszik még szülés előtt bevásárolni mindenféle popsikenőcsöt, törlőkendőt, holott azokra egyáltalán nincs szükség, hiszen ha lenne, akkor a természet gondoskodott volna róla. Nincs szükség járókára sem, némely államban tilos is forgalmazni. Fölöttébb fontosak a szűrővizsgálatok és a védőoltások. Az utóbbiak körül többen vitatkoznak, azt állítva, hogy felesleges szúratni a gyereket, hiszen a mi vidékünkön 50 vagy még több éve megszűntek azok a betegségek, amelyek kivédéséért oltanak, azonban tudni kell, hogy az arab világból jövők nincsenek beoltva és hordozói lehetnek a súlyos betegségeket kiváltó kórokozóknak.

Dr. Karcher Károly neuropszichiáter szólt az autizmusról, az Asperger-szindrómáról, valamint még néhány olyan, általában kora gyerekkorban megmutatkozó betegségről, amelyeknek az előfordulása szerencsére ritka. Az iskolába induló korosztálynál előforduló figyelemhiányról, illetve a hiperaktivitásról, továbbá a magatartászavarokról, és a fiataloknál kialakuló kényszerbetegségekről is szó esett. Ijesztő adatként hangzott el, hogy már az ötödikesek kipróbálják a kábítószereket.

A közönség részéről felvetett kérdések legtöbbje kapcsolódott az elhangzottakhoz, s mint az az egészségügyi összejöveteleken általában lenni szokott, ezúttal is azt hangsúlyozták az orvosok, hogy fő a megelőzés, a rendszeres odafigyelés és ellenőrzés, a mértéktartó életmód, amibe kis mennyiségű minőségi bor elfogyasztása is beletartozik, kerülni kell a vegyszerekkel teli élelmiszereket, a génkezelt termékeket, és amikor csak tehetjük mozogjunk.