Dr. Bogdan Nikolić, a zombori mentőszolgálat szakorvosa sajtótájékoztatón elmondta, minap tért haza Bécsből a kardiológusok Európai Újraélesztési Tanácsának kétévente megrendezésre kerülő kongresszusáról, ahol újfent megállapították, hogy a szívleállás a vezető halálokok közé tartozik. 

Ha a polgárok tudnák, mit kell ilyenkor tenniük bajba jutott embertársuk érdekében, három és félszer többen élhetnék túl a szívleállást. A statisztika szerint nálunk a polgároknak legfeljebb a tíz százaléka próbál meg bármiképp cselekedni, míg Amszterdamban ez az arány 60 százalék – hallottuk dr. Nikolićtól, aki azt állítja, a laikus is képes segíteni, csupán követnie kell a mentőszolgálat diszpécserének utasításait.

– A falvakban még súlyosabb a helyzet, oda tovább tart kijutni a mentőknek, de ha mindenütt lenne defibrillátor, amit szintén használhatnak akár laikusok is, akkor jelentősen növekedne a túlélési arány. Tudunk olyan esetről, hogy kéznél volt ilyen gép, azonban rászóltak arra, aki használni akarta, hogy inkább ne piszkálja, mert még kárt okoz, s a beteg meghalt.

Dr. Nikolić állítása szerint a bécsi mentőállomás semmivel sem felszereltebb a zomborinál, káderállománya sem népesebb, hatékonyságának titka csupán a mentőszolgálat egészségügyi rendszerben betöltött szerepének rendezettségében rejlik.

– Minket naponta több tíz alkalommal hívnak mobiltelefonról, ezeknek a hívásoknak a jelentős hányada hamis, azonban semmilyen feltételünk nincs arra, hogy feljelentéseket írjunk, lenyomoztassuk a hívókat, követeljük a szankcionálást. Gyakorta előfordul, hogy olyan páciens kéri a segítségünket, aki krónikus betegségben szenved, azonban elmulasztotta felkeresni kezelőorvosát, és tőlünk várja az ellátást, holott a mentősöknek nem ez a feladatuk, ahogyan az sem, hogy részeg alkoholistákat gyűjtsünk be az utcán, ami például Bécsben egyszerűen elképzelhetetlen – jelentette ki dr. Bogdan Nikolić.

A sajtótájékoztatón egyebek között elhangzott, Szerbiából három orvos vett részt a baleseti sérültek kórház előtti ellátásával foglalkozó orvosok osztrák, illetve Amerikai Egyesült Államok beli szervezetének közös reanimációs továbbképzésén. Az e témával foglalkozó nemzetközi egészségügyi ernyőszervezetnek ötven tagja van, s mostantól Szerbia is közéjük tartozik. November 25-én és 26-án e tanfolyamot Zomborban is megszervezik.