Szerencsés helyzetben vagyunk mi, magyarok a gyógy- és termálvizek tekintetében. Szinte nincs olyan megyénk, ahol ne lenne egy-egy nagyobb, nemzetközileg is elismert fürdőnk, melyben regenerálódni, feloldódni és gyógyulni egyaránt tudunk. Ezekből a lehetőségekből mutatunk be egy csokorral. 

Hévízen a világ legnagyobb gyógyító tava

Büszkék lehetünk rá, hogy hazánkban található – méretét tekintve – a világ második legnagyobb, méghozzá tőzegmedrű termál tava, a Hévízi tó. Érdekességképp megemlíthető, hogy az első helyezett izlandi tóval ellentétben a Hévízi tó a világ legnagyobb termál tava, melyben fürdeni, gyógyulni is lehet.





Különlegességét növeli a tóban mindenütt jelenlévő indiai tündérrózsa, más néven a lótusz, melyet az 1800-as évek derekán Lovassy Sándor biológus Indiából és Afrikából hozott és honosított meg Hévízen.

A gyógyiszapban gazdag Hévízi-gyógytó ökoszisztémájának fontos pillére az 54 hektáros véderdő, melyben számos faritkaság is fellelhető: pannon kőris, éger és fűzfa mellett mamutfenyők, japánciprusok. Igazi különlegességnek számítanak a mocsári ciprusok, melyek ilyenkor ősszel és télen bronzos-narancsos színű leveleikkel színessé varázsolják a sétautakat.

Ez az erdősség védettséget biztosít a tónak és segít hőmérséklete kiegyensúlyozásában. Az enyhén radioaktív, természetes antibiotikus hatású víz hőfoka a leghidegebb téli napokban sem csökken 24-26 C° alá, nyáron pedig akár a 36- 38 C°-ot is elérheti. A tó felett elhelyezkedő, 1,5-2 méter széles páraréteg megakadályozza a majd 40 méter mélyről feltörő víz lehűlését. Vízkészlete 3,5 nap alatt teljesen kicserélődik, így a víz mindenféle tisztítás nélkül is élvezhető.

TIPP: A Hévízi-tó biológiailag aktív kén és vízben oldott egyéb anyagok miatt különösen a reumás,- mozgásszervi betegségek kezelésére kiváló.

Nemcsak egészséges, hanem gyógyít is!

Több mint kétszáz elismert gyógyvíz, és ezernél is több termálvízkút szolgáltatja hazánkban a sok helyen már a római korban vagy a török hódoltság idejében is népszerű fürdők, wellness- és gyógyhotelek medencéjének gyógyhatású vizét. A gyógyvizet, azon kívül, hogy ivókúraként használhatjuk elsősorban emésztőrendszeri, húgyúti betegségek kezelésére, fürdőkúraként is alkalmazhatjuk.



A gyógyvízzel orvosolható betegségek listáját a mozgásszervi problémák vezetik, de számos bőr vagy nőgyógyászati gond esetén is sikeresen bevethető. Ha valaki szeretné kihasználni egy adott fürdő gyógyító hatását, akkor átlagosan 15- 20 alkalommal kell meglátogatnia azt egy rövid időtartamon belül. Egy alkalommal 20–40 percet érdemes a vízben tölteni. Ne vigyük azonban túlzásba, a gyógyvíz árthat is bizonyos betegségekben, ezért alkalmazása előtt feltétlenül kérje ki orvosa tanácsát!

TIPP: Harkányban eredményesen gyógyítják a pikkelysömört, míg nőgyógyászati problémákra megoldást jelenthet Sárvár és Bükfürdő vize.

Ötcsillagos vízi cirkusz a fürdőkben!

Jó tudni, hogy hazánkban nemcsak a hagyományos, lubickolós fürdőprogramokkal találkozhatunk. Az örökmozgók igényeit is kielégíteni képesek az éjszakai, pezsgő parti sorozatok, mint az 1998-ban indult CINETRIP a télen a Rudasban és nyáron a Széchenyi Fürdőben.



Három alapvető összetevőből építkezik egy vérbeli Cinetrip: zene – Dj-set, látványvilág – falra vetített animációk, filmek, gőzpára vetítés, LED-installáció, extrák – tűzzsonglőrök, hastáncosok. Ez a fantasztikus recept teszi ismertté a történelmi budapesti fürdőket a fiatalabb generáció még kevésbé reumás tagjainak körében már a kilencvenes évek végétől. Nem csak a Cinetrip égisze alatt lehetünk boldog részesei egy éjszakai fürdőpartinak, hiszen Debrecenben, Kaposvárott ugyanúgy belecsobbanhatunk a híres-nevezetes medencés bulik királyi leszármazottjaiba.

TIPP: Retrótól a latin partikon át az élőzenés programokig vagy gyertyafényes romantikával andalító vízi mozizás a medencéből: a kellemes gőz, a tánc, a gyógyhatású víz, a szaunavilág biztosan kiszakít a téli nyomott hangulatból és emellett még egészséges is.

Day Spa - nemcsak nőknek

A jólápoltság, a relaxáció, a feltöltődés nemcsak női igény, ezek ma már akár együtt egy szolgáltató központban is elérhetőek. Egyre divatosabbak azok a spa- szalonok, melyek klasszikus szépészeti szolgáltatásokon túl relaxációs, egészségmegőrző kezeléseket kombinálnak többféle szaunával, kádakkal, pezsgőfürdővel vagy fürdőkezelésekkel, ahol vizet és vízből származó anyagokat (iszap, alga, ásványok, só, gőz) használnak fel a kezelésekhez.


A szolgáltatók a színvonalas szakmai tartalmon túl arra is nagy hangsúlyt fektetnek, hogy a vendégnek igazi kényeztetésben legyen része, melynek során feltöltődik, és pihen, legyen szó társasági, vagy egyéni időtöltésről. Ma már hazánkban sem ritkaság, ha egy szálloda, kozmetikai, wellness- vagy day-spa a férfi vendégeknek összeállított programcsomagot vagy kezeléseket kínál, sőt Budapesten már megtalálható egy kifejezetten férfiaknak szóló/ férfiak igényeihez igazodó day-spa is.
Maga a spa szó vagy a Sanus Per Aquam (Gyógyítás víz által) kifejezésből vagy más vélemények szerint a belgiumi Spa város szóból ered, melyet római időkben alapítottak.

A "spa" kifejezés használata egyre inkább terjed a nemzetközi egészségturizmusban, amely
egészség-szolgáltató központot jelent, viszont országonként más-más tartalmat tulajdoníthatnak neki. Kialakultak altípusai is, ezek közül a day-spa a legismertebb nálunk.