Zsűrizett kézműves termékekkel, gasztronómiai különlegességekkel, színpadi fellépésekkel várja vendégeit péntektől a 14. Budapesti Karácsonyi Vásár a Vörösmarty téren. 

Összesen 122 árusítóhelyet és látványműhelyt alakítanak ki a rendezvény helyszínén, a vásári finomságok mellett a magyarországi ünnepi szokásoknak megfelelő fogások is megkóstolhatók, így például halételek, töltött káposzta és libamáj - hangzott el a programsorozatot beharangozó sajtótájékoztatón csütörtökön.

A kézműves kiállítás és vásár, valamint a gasztronómiai kalandozások mellett idén igazi újításokkal készül a szervező Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. a 14. Budapesti Karácsonyi Vásárra. 2012. november 16-tól két színpadon is szórakoztatják a látogatókat, de ritka látványosság készül a Gerbeaud-házra is. Varázskert, adománygyűjtés, közös éneklés, találkozás az igazi finn Mikulással és további izgalmas programokkal várják a vendégeket a Vörösmarty téren, a főváros leghosszabb téli eseménysorozatán.



Az első Karácsonyi Vásár a Vörösmarty téren 1999-ben került megrendezésre a Budapesti Turisztikai Hivatal szervezésében. Az Európai városok karácsonyi vásárainak mintájára megálmodott rendezvény egyszerű kirakodó vásárként indult útjára, s az eltelt tizenhárom esztendő alatt Európa egyik legnépszerűbb ünnepi rendezvényévé, a budapesti adventi időszak kihagyhatatlan eseménysorozatává nőtte ki magát. Bátran állíthatjuk, hogy ez a különleges hangulatú, egyedálló karácsonyi forgatag az évek alatt az itt élők és a világ minden tájáról érkezett látogatók szívébe zárta magát, s Budapest büszkeségévé vált.

Az Európa-szerte hagyományossá vált karácsonyi vásárok, rendezvények (Bécs, Nürnberg, Salzburg) mintájára létrehozott Budapesti Karácsonyi Vásárral olyan hiánypótló kínálati elem valósult meg, amely önálló turisztikai vonzerővel és nemzetközi hírnévvel bír. A tudatos termékfejlesztés eredményeképpen napjainkra a program az említett évtizedes, sőt néhol évszázados hagyománnyal bíró külföldi karácsonyi eseményekkel összehasonlítva, az egyre erősödő versenyben is előkelő helyet foglal el. (1. hely Sunday Times Európa 6 legjobb karácsonyi vására között, de szerepelt a Travel&Leisure 10-es listáján, vagy az Expedia, a Times, a Daily Telegraph toplistáján is.)



Zsűrizett kézműves és népművész termékek vására

A népi hagyományok közvetítésére, valamint a magyar kézművesség bemutatására 122 különböző árusító hely, látványműhely kerül kialakításra a Vörösmarty téren az adventi időszak alatt. A kékfestőtől a bőrdíszművesig, a fajátéktól a kerámiáig számos mesterség, anyag, és kreatív gondolat ölt itt testet. Emléktárgynak és ünnepi ajándéknak való kézműves munkákat egyaránt fellelhetünk itt, melyek hagyományőrzés céljából igyekeznek a magyar kezek munkáját értékessé tenni a mai városi embereknek és a külföldi látogatóknak. Az idei vásárra is többszörös volt a túljelentkezés, melyeket egy 5 fős zsűri (Néprajzi Múzeum, Hagyományok Háza, Kézműves Szövetség, Magyar Kézművesek Egyesülete, Szentendrei Skanzen) szigorú szempontrendszer alapján értékelt, és választotta ki a legjobbakat. A házakban 4m2 és 8m2-es helyek állnak rendelkezésre, melyeket több mint 5 héten át kell megtölteni portékával. Az idei évben kiemelt lehetőséget kapnak a pályakezdő kézművesek, akiket egy külön faházban fogadnak, és ingyenes megjelenést biztosítanak számukra 1-1 héten át.

Vendéglátás

A vásár egyik legnagyobb vonzereje a gasztronómia. A sétálás alatti csipegetést lehetővé tevő vásári finomságok mellett a magyarországi ünnepi szokásoknak megfelelő fogások is megkóstolhatóak, mint például halételek, töltött káposzta, libamáj, de töretlen a népszerűsége a különleges, világszerte ismert édességnek, a kürtős kalácsnak is. A különleges megjelenésű, kortárs hangulatú étkezőtől, a klasszikus kolbászos standing idén a legváltozatosabb ételkínálattal várják a vendégeket. Mangalica kocsonya, sparhelten sült lepény, sült gesztenye, téli italpult punccsal, forralt borral, kürtős kalács, és további izgalmas ízekkel lepik meg a látogatókat.

A kifejezetten erre az alkalomra tervezett karácsonyi bögréket, idén, három mintával és két színben vásárolhatják meg az érdeklődők. Mind a hat típust megtalálhatjuk az összes forró italt kínáló pavilonnál. A vásárlás nem kötelező, de a bögre nem visszaváltható.



Kulturális programok

Újdonság, hogy idén 2 színpadon is szórakoztatják a közönséget, ahol naponta 17-20 óra között énekmondók, nép-, jazz-, utca- és világzenészek, táncház, valamint hétvégenként délelőtt bábszínház lesznek műsoron.

A kulturális sokszínűség kommunikálása azonban nem áll meg a helyi programoknál, mert a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Közönségszolgálatán a Budapesti Tavaszi Fesztiválra és egyéb kulturális programokra kínálnak jegyeket, a kultúrát így ajándékba is adhatjuk.

Egy ritka látványossággal is készülnek. A Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál kiemelt eseményeként megrendezett, nagy sikerű Paint Up! Visualpower virtuális épületfestő verseny közönségdíjasai, a Műcsarnok után most a Gerbeaud-ház 1000 négyzetméteres homlokzatára tervezett „épületmozgató” animációkkal kápráztatják el a közönséget. A három nyertes részére megbízást ajánlottak föl, melynek keretében egy-egy 3 perces, karácsonyi témájú animációt készítenek a Budapesti Karácsonyi Vásár közönségének, melyeket a tulajdonos jóvoltából november 30-tól december 23-ig naponta 17, 18, 19 és 20 órakor mutatnak be a Gerbeaud-házon.

A Karácsony főszereplői a gyerekek. Számukra egy egész Varázskertet hoztak létre, ahol fűtött játszóházban készíthetnek mézeskalácsot, vagy természetes alapanyagú karácsonyfadíszt, és ajándékokat. A játszóház ingyenes, ahol szervezett kézműves foglalkozásokon vehetnek részt hétköznapokon 14–18 óra között, hétvégén pedig 10–13, valamint 16–19 óra között a gyerekek.

December 6-án hozzánk is eljön a Mikulás, aki egyenesen Finnországból érkezik, és várja majd az érdeklődőket a Mikulásgyár faházában 15 és 16 óra között. A nap további részében pedig a magyar mikulás várja ajándékokkal a kicsiket és nagyokat egyaránt. Érdemes már 10 órakor kilátogatni a térre ezen a napon, hiszen délelőtt megleshetjük, hogy mivel is közlekedik az igazi mikulás.



Kiemelt faházak, különlegességek

Az Ökumenikus Segélyszervezet országos adventi pénzadománygyűjtése lesz a 2012-es Budapesti Karácsonyi Vásár kiemelt karitatív akciója. A Vörösmarty téri vásár első ízben ad otthont az idén már 17. alkalommal meghirdetett, a szeretet.éhség. mottóról és a tört mézeskalácsszívről ismert ünnepi összefogásnak. Az adománygyűjtő pontnál összegyűlő pénzből a Segélyszervezet szociális intézményein keresztül valódi segítség lesz: étel, otthon és esély a rászorulóknak. Az adományozók egy a vásár játszóházában, gyerekek által készített mézeskalácsot kapnak. Az egyéni köszönetnyilvánítással díszített ajándékkal a Segélyszervezet köszönetét fejezi ki azoknak, akik az ünnepi készülődés közben nem felejtkeznek meg a nehéz sorsú embertársaikról sem.

Az idén 145 éves Magyar Posta is "házhoz jön". A Társaság a Vörösmarty téren kihelyezett postaszolgálatot üzemeltet, ahol a Karácsonyra készülő látogatók számtalan, az ünnephez kapcsolódó szolgáltatást vehetnek igénybe: különleges karácsonyi képeslapok és bélyegek között válogathatnak, ajándékötleteket nyerhetnek, egyedi képeslapot készíthetnek egy különleges, a célra készített fotófal előtt. A posta kedvezményes tarifákkal kedveskedik a helyszínről csomagot feladóknak.
Díszvendég Kalocsa városa lesz, amelynek ízeibe és kultúrájába is belekóstolhatunk. A város nevével egybeolvadt világhírű őrölt fűszernövény, a piros paprika, házuk fő kínálata. Kalocsa azonban nem csak a paprikáról híres, hanem jellegzetes, színes virágmotívumáról is, amely a Forma 1 száguldó cirkuszának köszönhetően bejárta az egész világot, és újra divatját éli. Kalocsai virágokkal díszített terítők és porcelán tárgyak kaphatók itt, melyek hímző, és festő hagyományőrző asszonyok keze alól kerültek ki. A kalocsai családokban a hagyományok tisztelete, ápolása, megőrzése a legfontosabb értékek egyike. Ezt bizonyítja, hogy a gyermekek már kicsi korban megismerkednek a népzene és a néptánc alapjaival, mely a későbbiekben életformájukká alakul. A kulturális műsorban fellépő táncosok, zenészek ebből az élő kultúrából adnak ízelítőt a vásár résztvevőinek. A Betlehemes játék mellett pedig disznótoros kóstolóval egybekötött népi színműben elevenednek meg a régi ízek és az „ízes” tájszólás.

Idén nem csak a Hősök terén fogadják a Mikulásgyár önkéntesei az adományokat, hanem itt a Vörösmarty téren is. Az ország legnagyobb karitatív akciójának faházában ajándékokat is vásárolhatunk szeretteinknek, kiváltképp, ha nyitottak a kreatív meglepetésekre, mivel itt kapható a “Kívánságpor” vagy a “Szeretet Íze”, avagy a MikulásGyár saját teája, díszdobozva csomagolva. Az ezekből a vásárlásokból befolyó bevételeket a Mikulásgyár működésére használják fel. A MikulásGyár 2011-ben félmilliárd forintot is meghaladó értékben gyűjtött adományt, és ezzel 257 ezer rászorulónak segített Magyarországon. Idén 300 ezer mélyszegénységben, illetve nagycsaládban élő gyermek karácsonyát szeretnék szebbé tenni.



Kiemelt eseményekre is sor kerül. November 30-án Tarlós István főpolgármester úr, 17 órakor a Vörösmarty téren kapcsolja föl a Főváros ünnepi díszkivilágítását. November 30.-december 2. között Kalocsa bemutatkozását láthatjuk. Kalocsa nem csak ételeit és hagyományait hozza magával, de a téren felállított gyönyörű Betlehemi Jelenetet is a város alkotóinak köszönhetjük. A Varázskertben található óriási adventi koszorút a Kézműves Szövetség készítette. Advent négy vasárnapján különböző ceremóniák kíséretében 16 órakor egy-egy gyertya lobban fel. December 16-án a Magyar Cserkészszövetség elhozza Budapestre a Betlehemi Lángot, amellyel nem csak a koszorú harmadik gyertyáját, de a lángról bármely látogató gyertyáját is meggyújtják. December 15-én pedig óriási közös éneklésre csábít az Ökumenikus Segélyszervezet és meghívott sztárvendégei. Az óriás koszorú mellett óriás karácsonyfával is büszkélkedhetünk, amelyet idén a Pilisi Parkerdő Zrt. jóvoltából került felállításra a Vörösmarty téren.

Az adventi programsorozat részletei megtalálhatóak a www.budapestinfo.hu/xmas internetes oldalon.

NYITVA TARTÁS:

2012. november 16. – december 23. 10.00–21.00
2012. december 24. 10.00–14.00
2012. december 25–26. KARÁCSONY (zárva)
2012. december 27. 12.00–21.00
2012. december 28–30. 10.00–21.00 / csak vendéglátás
2012. december 31. SZILVESZTER 10.00–04.00 (2013. január 1.) / csak vendéglátás

MEGKÖZELÍTÉS:

V. kerület Vörösmarty tér
Busszal: 16, 105, 109 (Deák tér)
Villamossal: 2 (Vigadó tér), 47/49 (Deák tér)
Metróval: 1, 2, 3 (Deák tér)

INFOPONT:

Ingyenes turisztikai kiadványok, térképek és idegen nyelven beszélő informátorok várják a látogatókat a Váci utca elejénél.

KULTURÁLIS JEGYÉRTÉKESÍTÉS:

Tavaszt Karácsonyra! A Budapesti Tavaszi Fesztiválra jegyek válthatók a vásár helyszínén, a Váci utca felőli bejáratnál, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Közönségszolgálatán. Ugyanitt Budapest egyéb kulturális kínálatából is válogathatunk a karácsonyi ajándékötletek között.

WC:

Fűtött, a tér sarkában elhelyezett mellékhelyiségek találhatók a Harmincad utca felőli bejáratnál.

SZÍNPADI PROGRAMOK:

Idén két színpad (a Váci utca felőli bejáratnál és a Gerbeaud-ház előtt) várja színes programokkal a vásárlátogatókat. Népzene, világzene, jazz, utcazenészek, énekmondók, táncházak, bábelőadások. Programok naponta 17 és 20 óra között.

ÉPÜLETFESTÉS:

A Vörösmarty tér egyik legszebb épülete, a Gerbeaud-ház idén életre kel. Ablakai, falai megelevenednek a háromdimenziós technika segítségével. Az előre megkomponált produkciókról az idei Paint up! virtuális épületfestő verseny közönségdíjasai gondoskodnak. Vetítések naponta 17, 18, 19 és 20 órakorakor (november 30. - december 23.)

JÁTSZÓHÁZ:

Fűtött, kézműves gyermekjátszó várja a téli hidegben a legkisebbeket. Mézeskalácsot sütnek, írókáznak, hátrányos helyzetűek részére ajándékot készítenek egy-egy foglalkozásvezető pedagógus segítségével. A játszóház látogatása ingyenes. Foglalkozások: hétköznapokon 14–18 óra között, hétvégén 10–13, valamint 16–19 óra között.