Talán legdurvábban a krumpli, ami a magyar emberek alapvető élelmiszere. Sok magyar családnak lesz szegényes karácsonya… 

Karácsonyra átlagosan 200 forint lesz egy kiló burgonya, és jövő februárra el is fogy a hazai – írja a Népszabadság.

Tavaly ilyenkor még kilogrammonként átlagosan 80 forintba került a krumpli. A drágulás hátterében az áll, hogy a remélt mennyiségnek csupán a fele termett meg.

Az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanácsnál állítják, a jövőre elengedhetetlen francia és német import sem lesz olcsó, mert a burgonya kilója mosatlanul nettó 200 forintért érkezhet majd márciustól. Ha ehhez pedig hozzászámítjuk a mosás, csomagolás költségeit, a kereskedelem hasznát és az adót, akkor 2013-ban történelmi magasságokba emelkedik a krumpli ára.

Drágulni fog a tej és a tejtermékek, a sertés és a baromfi hús ára is az egekbe fog szökni. A tej ára várhatóan 20 százalékkal fog emelkedni.

Ugyanez a helyzet a többi élelmiszer esetében is, amit meg lehet magyarázni az aszállyal, de bizony nagyon kemény hatással van rá a világ legmagasabb, 27 százalékos áfája is. A magas áfa miatt a feketekereskedelem egyre erősebb lesz, egyes adószakértők az emiatt kieső áfabevétel összegét 131 milliárd forintra becsülik. Az egykulcsos adó miatt is kiesik 600 milliárd forint adóbevétel, de a hatalom ebből nem enged, mert ők igen jól járnak általa. A magyar társadalom többsége viszont jócskán ráfizet erre is.

A magyar mezőgazdaság és élelmiszer feldolgozás a világ élvonalába tartozott, ma talán a 90. helyen, vagy akörül tanyázunk.

Addig, amíg a még munkahellyel rendelkező emberek többségének a jövedelme a béka ülepe alatt tanyázik, nem lenne szabad az élelmiszerek árát és a lakásrezsit 27 százalékos áfával megterhelni, mert emiatt tömegek veszíthetik el az életterüket. Az is óriási hiba volt, hogy az országot az import gázra alapozva szinte kötelezték a földgáz bevezetésére, de még nagyobb hiba volt, hogy a közmű-szolgáltatást (az igazi aranytojást tojó tyúkot) átjátszották külföldi  multik tulajdonába, akik kitalicskázzák az országból a tetemes hasznot.