2012. november 23. /péntek/ - 2012. november 25. /vasárnap/ 

A Fesztivál Mesterségek Egyesülete és Örkény Városa Önkormányzata megállapodást kötött a 2012. évi Téli Forraltbor Fesztivál & Kézműves Ízek Magyar Ízek Országos Nagyvására megrendezésére. Az eseményen kiállíthat 90 magyar kézműves élelmiszer előállító, borait 15 borász kínálhatja. A programok között számos színvonalas színpadi produkció és megannyi hagyományőrző csoport szerepel. Mindezek mellett több érdekes kísérőprogram övezi a rendezvény három napját.

A rendezvény az eddigi legszélesebb spektrumon kívánja bemutatni a nagyközönségnek, hogy jelenleg hol tart Magyarországon a kézműves élelmiszerek tárháza, minősége, készítőik elhivatottsága. A csokoládéktól a kolbászokon át a dióig mutat be kézműves élelmiszereket a nagyérdemű részére. Mindamellett, hogy a kézműves ízek széles spektrumát mutatja be, egyben országos vására is lesz ez a megjelenő termékeknek.

A rendezvényről nem maradhat el a hozzáillő muzsika sem és a könnyedebb színpadi programok is segítenek hangulatunk szinten tartásában.

Sztárfellépők, népzene, helyi együttesek:

23-án, pénteken Kistehén zenekar; Ferenczi György és a Rackajam
24-én, szombaton Borra-való együttes, Budapest Bár zenekar
25-én, vasárnap Sound Circus, Kerekes Band
Rajtuk kívül még sok más híres és kevésbé híres zenekar.

Pódium beszélgetések:
Előadók: dietetikusok, termelők, állattartók, sztár szakácsok, pálinkafőző mesterek, gasztronómiai fesztiválszervezők, borászok, élelmiszer láncok beszerzői, sajtmesterek, kolbász és sonkamesterek, szakújságírók.

Íz térkép
Létrejöhet Magyarország első íztérképe, a Magyar Nemzeti Íztérkép. A térképen valamennyi, földrajzi hovatartozás alapján megkülönböztethető, elkülöníthető területet megjelölnek. A legkisebbtől a legnagyobbig. Az ott termelt termékeket, termelőket földrajzi eredetük, hovatartozásuk alapján jelenítik meg a térképen.
A Kézműves Magyar Ízek Országos Szabadtéri Nagyvására szervezése során jelentkező és termékeik földrajzi eredetét megjelölő termelők által alakítják ki a Magyar Nemzeti Íztérképet.
Magyarország Európa kincsesbányája. Termelői és lakossága megérdemli, hogy kézműves termékeik, termelőik ismertek legyenek, a lakosságnak jogába kell állítani a minőségi magyar termékek ismeretét és fogyasztását.

Magyarország Gasztronómiai Mozgalma
A Kézműves Magyar Ízek Országos Szabadtéri Nagyvásárán létrejövő Magyar Nemzeti Íztérkép csupán az első lépés. A kiállítás is az elsők között az egyik.
Reméljük, hogy a példát még sokan követik majd. Legyen minél több olyan vásár, esemény – kisebb-nagyobb – ahol előtérben vannak a magyar termelők, termékeik és a magyar fogyasztók.
Kezdeményezzük, hogy minél több érintett településen állítsanak Magyar Nemzeti Íztérképet.
Legyen szó kisebb-nagyobb földrajzi terület bemutatásáról vagy a legelsőnél még nagyobbról. A legfontosabb, hogy állítsunk fel minél több településen Magyar Nemzeti Íztérképet és hirdessük a magyar ízek sokféleségét.
A „táblát” készíthetik kőből, fából, fémből. Kérjék fel a település egyik műészét, fafaragóját és készüljön el helyben is a Magyar Nemzeti Íztérkép.
A „táblát” helyezzék el közösségi tereken, piaccsarnokban, A „táblák” szépek, mívesek legyenek, hogy azt becsülje a helyi lakos is és csodálja a turista is!

Legyen fontos a termelőnek, a lakosságnak, a település vezetőjének megmutatni, hogy fontos a magyar termék és mutassák meg mindenhol, hogy kézműves ízekben is Magyarország Európa kincses ládája.

Pontos helyszín:
Örkény: városközpont, a város főutcái, bevezető útjai, új piaccsarnok, központi aszfaltozott parkoló

Belépő:
A rendezvény valamennyi programja ingyenesen látogatható. Belépőjegy nélkül lehet megtekinteni a Kézműves Magyar Ízek kiállítóit, a borászokat, a kézműves vásárt, illetve minden más kiegészítő program, illetve sztárfellépő műsorának megtekintése ingyenes.