Elhunyt Luttor Mara, a Balázs Béla-díjas, filmszemle-életműdíjas filmrendező. Az MTI közleménye szerint az ismert filmest szűk családi körben búcsúztatják szombaton. 

Luttor Mara 1923. június 22-én született Budapesten. 1941 és 1944 között színészetet tanult a Színiakadémián, majd a háború után folytatta tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Főiskola filmrendezői szakán, így ő lett az első diplomás filmrendező nő Magyarországon. Évfolyamtársai voltak többek között Bacsó Péter, Fehér Imre, Kovács András, Nádasi László és az operatőr Hildebrand István.

Színészként játszott a pécsi Nemzeti Színházban, Budapesten a Művész Színházban, majd a Szolnoki Szigligeti Színházban rendezőként több darabot rendezett. Széles körű tapasztalata, magas szintű rendezőasszisztensi képességei miatt őt nevezték ki a Mafilm Rendezői Iroda filmgyári asszisztenseinek vezetőjévé, ezt a feladatot nyugdíjazásáig, 1988-ig látta el. Közben tanársegédként tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán is. Kiemelkedő teljesítménye miatt 1983-ban Balázs-Béla díjat kapott. Munkásságát a szakma a 2003-as Filmszemlén Életműdíjjal ismerte el.