Szombattól gyűjti a Baptista Szeretetszolgálat a karácsonyi cipősdobozokat az ország több mint száz pontján, hogy a rászoruló gyerekek és fiatalok is kapjanak ajándékot az ünnepekre. 

A december 18-ig tartó akció kedvezményezettjei mások mellett a gyermekotthonokban nevelkedők, a vidéki településeken élő rászorulók, a nagycsaládosok és a karácsonyt kórházban töltő kisgyerekek Magyarországon és a határon túl. Az idei év újdonsága, hogy a 1355-ös adományvonal tárcsázásával 300 forinttal támogathatják a segíteni szándékozók egy-egy cipősdoboznyi ajándék célba jutását - hangzott el a csütörtöki kampányindító sajtótájékoztatón.

A gyűjtőpontokról a www.ciposdoboz.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők, az állatkerti játszóházban pedig a helyszínen is lehet ajándékokat készíteni. A segíteni szándékozók az interneten kész dobozokat is vásárolhatnak: a Shopline nemek és korosztályok szerint nyolcféle dobozt állított össze.

Révész Szilvia, a szeretetszolgálat kommunikációs igazgatója elmondta: a cipősdobozokba inkább sok apró kincs kerüljön és olyan ajándékokat válasszanak az adakozók, amelyeknek ők is örülnének vagy örültek volna gyerekként. Folyékony, romlékony és törékeny dolgokat ne tegyenek a csomagba, a cipősdoboz tetejét és az alsó részét pedig külön-külön borítsák be csomagolópapírral. A 16-18 éves tinédzser fiúknak mindig kevesebb adomány érkezik, pedig az állami intézetektől, nevelőintézetektől sok ilyen kérés érkezik - tette hozzá.

A szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesek december 15-én Parajdon adják át a cipősdobozokat Böjte Csaba árváinak, 16-án jótékonysági koncertet rendeznek a Papp László Budapest Sportarénában a Harlem Gospel Choir és a Voice fellépőinek közreműködésével. December 20-án a pécsi rászorulóknak osztanak ajándékot, 22-én pedig a Lurdy Házban a kőbányai gyerekeknek.

Mi a cipősdoboz akció?

Egyszer volt, hol nem volt… Volt egyszer egy angol nagymama, aki, látva a világégés utáni állapotokat, és megsajnálva a borzalmakról mit sem tehető gyermekeket, összecsomagolta ajándékát egy cipősdobozba, és elküldte egy szegény gyermeknek. Nem sejthette, hogy egyszerű, de nemes tettét százak, ezrek, milliók követik majd, és, hogy a cipősdobozba zárt szeretet áttör határokat, korokat, életszemléleteket, és mozgalommá fejlődik.

A Cipősdoboz akció (vagy, ahogy szülőhazájában, Angliában hívják, Operation Christmas Child) egy évtizede érte el hazánkat, akkor még Nyugat-Európából érkezett csomagokat kaptak karácsonyra – a Baptista Szeretetszolgálat közreműködésével – az arra rászoruló gyerekek. 2004-ben pedig a szeretetszolgálat elindította hazánk első önálló akcióját. A „boy” vagy „girl” feliratok helyett megszülettek a „fiú” és „lány” cimkék, és az akció mottója: „Tízezer gyermek karácsonya”. Ez akkor még elérhetetlen álomnak tűnt…

Az akció egyetlen gyűjtőponttal működött, postán vagy személyesen egy kőbányai címre, a Szeretetszolgálat szociális irodájába lehetett eljuttatni a csomagokat. 2006-ban már minden megyében volt egy helyszín, és értelmet nyert a mottó is: a hazai adakozók száma elérte a tízezret – de sajnos a rászoruló, karácsonyi ajándékban nem is reménykedő kisgyerekek ennél akkor is, ma is jóval többen vannak.


2010-re minden megyében több, és a főváros minden kerületében létesítettek gyűjtőpontot. A csomagok egyre szebbek lettek: már nem cukrot, lisztet vagy szárazkolbászt csomagoltak piros fényes papírba… a cipősdobozokba igazi gyermek-ajándékok kerültek: szerethető plüssállat, írószercsomag, könyv vagy puzzle, baba vagy autó. A szegény sorsú kisgyerekekre gondolók komolyan vették és veszik ma is, hogy „Azt adja, aminek a gyermeke is örülne…”.


Időközben számos munkahely, iskola is bekapcsolódott az akcióba: volt olyan bank, ahol 700 dobozt csomagoltak be a munkatársak, és akadtak olyan egyetemi csapatok, akik versenyeztek az adományok gyűjtésében: volt, amelyik száz, de a legaktívabb százötven csomagot hozott be a gyűjtőpontra.

Nagy siker lett a Legkreatívabb Cipősdoboz verseny, melynek során kiderült, hogy az adományozók nem csak gazdag, szép és igényes dobozokat pakolnak össze, de még a külcsínre is adnak. A Praktika magazin szerkesztősége pedig azóta is lelkesen zsűrizi a beérkezett foltvarrós, dekupázsos, világítós, gumicukorral borított dobozokat…

2011-ben már 24500 doboz gyűlt össze. Mindegyik megtalálta kis gazdáját. Ebben az évben utazott utoljára a csomagok egy része a Malév Cipősdoboz járatával Erdélybe, Böjte Csaba árváihoz. Természetesen ezek után sem maradnak ajándék nélkül (hiszen minden évben 2500 csomagot kapnak a parajdi sóbányában karácsonyt ünneplő kisgyerekek), csak idén már kamionnal jut ki hozzájuk a különítmény.

És, hogy kik kapják a többi ajándékot? Kórházban ünneplő, nagycsaládban élő vagy éppen árva, tanyákon vagy kis falvakban éldegélő, fogyatékos iskolában tanuló vagy csonka családban nevelkedő, a karácsony különlegességéről alig tudó gyermekei.

Hogy idén hány gyermek örülhet karácsonyi ajándéknak december 24-én, az Önökön múlik. Csatlakozzon idén Ön is és próbálja ki: mennyi szeretet fér el egy cipősdobozban?

Hogyan készíthetek ajándékot?

Hogyan csatlakozhatom a “Tízezer gyermek karácsonya akcióhoz”?

1. Keressen egy jó állapotban lévő, üres cipősdobozt. Amennyiben a doboz típusa megengedi, akkor a tetejét és az alját is külön-külön vonja be színes csomagolópapírral.

2. Döntse el, hogy hány év körüli fiúnak vagy lánynak szánja ajándékát.

3. A cipősdobozt töltse meg ajándékokkal az alábbi szempontok szerint:

Játékok: kisautók, labdák, babák, plüssállatok, jojók, világító vagy hangot adó játékok (extra elemmel!)
Iskolai eszközök: tollak, ceruzák, számológépek, zsírkréta, kifestők, jegyzettömbök
Higiéniai eszközök: fogkefe, fogkrém, szappan, fésű
Egyéb: cukorkák, nyalókák, rágó, napszemüveg, pólók, játék ékszerek, hajgumik, óra, kis képeskönyv

Kedves lehet még: egy családi fotó néhány üdvözlő sorral, jókívánsággal.

4. A dobozba NE TEGYEN:

Agresszivitásra késztető képeket, játékokat: játékpisztoly, kés, pc-játék
Konzervet, romlandó ételeket, gyümölcsöt
Folyékony dolgokat: sampont, testápolót (vagy ezeket gondosan csomagolja be egy zárható tasakba, hogy sérülés, szivárgás esetén se tegye tönkre a doboz tartalmát)
Gyógyszereket
Törékeny tárgyat: tükröt, porcelánbabát
Erotikus vagy pornográf tartalmú újságokat, eszközöket, tárgyakat
Semmilyen alkohol tartalmú italt

5. Az elkészült ajándékcsomagot csomagolja be színes csomagolópapírral, (lehetőleg külön a tetejét és külön az alját), majd ragassza le átlátszó cellux ragasztó szalaggal! Végül pedig a dobozra, jól láthatóan írja fel, hogy milyen korosztályú lánynak/fiúnak szánja ajándékát!

Figyelem! A doboz tetejét, átlátszó cellux ragasztószalaggal, vagy erős zsineggel gondosan rögzítse le, hogy a csomag szállítás közben szét ne essen!

Végül a doboz tetejére jól látható módon írja rá, hogy az ajándék milyen korú és nemű gyermek számára készült, pl. így: “fiú 12″ vagy “lány 8″.



6. Az elkészült ajándékcsomagot legkésőbb december 18-ig juttassa el a cipősdoboz begyűjtő helyek valamelyikébe! Ezek pontos címéről, a cipősdoboz ügyeletek nyitva tartásáról, ill. a helyi partnerek elérhetőségéről szintén a 06-30-4444-820-as információs telefonszámon, vagy cipősdoboz-akció honlapján tájékozódhat a “Hol adhatom le a cipősdobozomat?” menüpont alatt.

Amennyiben valaki mégis postai úton kívánja ajándékát eljuttatni, úgy ezt az alábbi címre kérik elküldeni:

1102 Budapest, Bánya u. 1.

Az ajándékát erősen csomagolja be! Több doboz feladása esetén – egy nagyobb dobozba helyezve több cipősdoboz ajándékot – sokkal kedvezőbb a csomagok darabonkénti feladási díja. Mivel egy doboz feladásának költsége nem olcsó, tanácsos munkatársaknak, családtagoknak, stb. összefogni.

Mi történik a cipősdoboz ajéndékokkal?

Az elkészült és összegyűjtött cipősdoboz ajándékokat a Baptista Szeretetszolgálat országos önkéntesi hálózatán keresztül fogja eljuttatni a rászoruló gyermekekhez (árvaházak, nagycsaládos szervezetek, kórházak, fogyatékosokkal foglalkozó iskolák, egyesületek…), még az ünnepek előtt.

Idén is, mint már sokadik éve, december közepén kétezer dobozt juttatnak el a Malév segítségével Marosvásárhelyre, Böjte Csaba árváinak. Ezeket az ajándékokat másnap a Parajdon megrendezendő karácsonyi ünnepségen osztják szét a gyermekeknek.

Ezen kívül minden vidéki gyűjtőhely szervez ajándékozást szerte az országban, megpróbálva örömet szerezni minél több gyermeknek, akik önhibájukon kívül nem tudnak a családjukkal igazi ünnepben, ajándékozásban részesülni: anyagi helyzetük miatt (mélyszegénységben vagy nagycsaládban élők), egészségi állapotuk miatt (kórházban lévők), családi kapcsolatok hiánya miatt (gyermekotthonok lakói).