Eljött az idő, hogy az euróövezeti gazdasági és pénzügyminiszterek hétfői, immár harmadik egyeztetésükön megállapodjanak a Görögországnak folyósítandó újabb mentőhitelrészletről - mondta Jeórjiosz Provopulosz, a görög jegybank elnöke egy lapinterjúban. A görög államnak november végén elfogy a pénze.


A To Vima napilapban megjelent interjúban a jegybankelnök úgy fogalmazott: "a határozatlanság fáj, mert bizonytalanságot kelt", hozzátéve, hogy egy hétfői megállapodás majd "megváltoztatja azt a negatív képet, amely az utóbbi napokban kialakult". Az euróövezeti pénzügyminiszterek a hétfői találkozó sikerének érdekében szombat este telefonos konferencián tárgyaltak a görög mentőhitelről. Az egyeztetésen részt vettek a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Központi Bank (ECB) és az Európai Bizottság képviselői is.

A hétfői találkozó immár a harmadik olyan egyeztetés lesz, ahol kifejezett cél, hogy megállapodás szülessen az újabb, 44 milliárd eurós hitelrészlet folyósításáról. Az újabb pénzügyi támogatás híján a görög államnak november végén elfogy a pénze. Az eddigi sikertelenség fő oka, hogy vita alakult ki arról, miként lehetne a görög államadósságot belátható időn belül fenntartható szintre mérsékelni. Ez - a második mentőhitelben rögzítettek szerint - azt jelenti, hogy az athéni kormányzatnak 2020-ra a bruttó hazai termék 120 százalékára kell csökkentenie az államadósságot a jelenlegi, 170 százalékos szintről. Az IMF azt szeretné, hogy az euróövezeti államok adósságleírással mérsékeljék Görögország adósságterheit, míg Németország - többek között - azt, hogy két év haladékot adjanak az athéni kormányzatnak az adósságcél teljesítéséhez.

A görög jegybankelnök az interjúban arról is szólt, hogy a görög gazdaságban 2014-ben indulhat be a növekedés, és a jövő év végére már visszaszerzi versenyképességét a válságtól sújtott állam. Provopulosz leszögezte ugyanakkor, hogy nincs más kiútja Görögországnak, mint bevezetni a nemzetközi hitelezők által előírt megszorításokat.

Német lapok: újabb görög adósságrendezésről kezdődtek tárgyalások

A görög államadósság egy újabb részének leírásáról kezdődtek tárgyalások. Ezúttal nem a magánbefektetőknek, hanem a dél-európai államnak hitelező euróövezeti országoknak kellene engedniük a tartozásból - írták német lapok vasárnap. A Welt am Sonntag című lap szerint 2015-ben, a jelenleg futó mentőprogramok végeztével törölhetik a görög államadósság egy részét, és az intézkedés egy újabb támogatási program része lehet. Az évtized közepére kilátásba helyezett segítség ösztönözheti a görög kormányt a reformok folytatására, és megnyugtathatja a válságkezeléssel elégedetlen  IMF-t.

Az elképzelésről hétfőn egyeztettek Párizsban egy titkos találkozón, amelyen részt vett Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter is - írta a Welt am Sonntag.

A Der Spiegel című hetilap szerint az IMF és az ECB egyaránt úgy látja, hogy elkerülhetetlen az újabb adósságleírás, és radikális lépésekre van szükség, különben Görögország belátható időn belül nem lesz képes finanszírozni magát. Az euróövezeti tagországok felé fennálló tartozás 50 százalékát kellene elengedni. Erre is szükség van ahhoz, hogy a GDP-arányos államadósság a jelenlegi 144 százalékról 2020-ig a fenntartható szintnek számító 70 százalékig csökkenjen - véli az IMF és az ECB a Der Spiegel vasárnapi számában megjelent beszámoló szerint.

Az euróövezeti pénzügyminiszteri tanács (Eurogroup) hétfőn tárgyal Görögországról. Az adósságleírásról a Welt am Sonntag és a Der Spiegel szerint sem lesz szó a megbeszélésen, az ülés napirendjén a jelenlegi, második mentőprogram újabb 31,2 milliárdos részletének átutalása szerepel.