Jövő év január helyett csak szeptembertől változik meg az OKJ rendszere - írja a Metropol.

Az eredeti tervek szerint már 2013 januárjától az új rendszer szerint indítottak volna, de ezek többségéhez még mindig nem jelentek meg a vizsgakövetelmények. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a halasztással több idejük lesz a felkészülésre a felnőttképzéssel foglalkozó cégeknek.

Mivel eddig úgy volt, hogy januárban startol az új rendszer, a képzéseket hirdető cégek közül többen is felhívták a figyelmet arra, hogy aki még idén megkezdi a tanulmányait, az a jelenlegi rendszer szerint végezhet. Ezt jelentős akciókkal, kedvezményekkel is támogatták.

A képző cégek közül többen is kifejtették korábban, hogy az óraszámok emelése a jelentkezők többségét elijeszti majd, hiszen sokan munka mellett végeznék el a képzéseket, de az óraszámemelés persze hosszabb képzési időt jelent, így a képzések drágulhatnak, ami további visszatartó erő lehet.

A minisztérium szerint ugyanakkor csak így lehet kiszűrni, hogy gyorstalpaló tanfolyamokon, vállalhatatlanul alacsony időtartamú képzéseken juthassanak az emberek bizonyítványhoz. Az NGM a Metropolnak küldött válaszából kiderül, hogy - néhány apróbb, technikai változtatástól eltekintve - az új OKJ tartalmát, szerkezetét, elveit érintő módosítás már nem várható.
(Forrás: Metropol)