A piaci elemző szerint nem várható a benzin árának tartós csökkenése annak ellenére, hogy az elmúlt hetekben jelentősen olcsóbbá vált az üzemanyag. 

Az üzemanyagok árának tartós csökkenésére, illetve jelentősebb áresésre nem lehet számítani - mondta Drucker György energiapiaci szakértő az MTI kérdésére annak kapcsán, hogy ezen a héten is csökkenti a benzin, illetve a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol, illetve az elmúlt két hétben is hasonló lépéseket jelentett be.

A hazai üzemanyagárakat alapvetően két tényező alakítja, a nemzetközi árak és a forint árfolyamának alakulása. A nyersolaj ára csökkent, a forint pedig viszonylag erős volt, ezért csökkenhettek az árak - emlékeztetett az Energiainfo.hu szakportál vezető elemzője.

A szakértő további kisebb árcsökkenést nem tart kizártnak, de úgy véli, a téli szezon kezdetén komolyabb áresés nem várható. Emellett a forint további jelentősebb erősödésére sem lehet számítani - tette hozzá.

Drucker György szerint a hazai üzemanyagárak a következő hetekben a jelenlegi sávban maradnak, az eltérés plusz-mínusz 15 forint lehet. Az elemző azonban valószínűbbnek tartja a drágulást. Ugyanakkor jelentősebb áremelkedést nem vár a közeljövőben, miután az ellátás jó, és úgy tűnik, hogy a Perzsa-öbölben jelenleg nem fenyeget a konfliktus olyan éleződése, amelyet korábban ne áraztak volna be a piacok.

A Mol szerdán bruttó 8 forinttal csökkentette a 95-ös benzin, illetve 2 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát, így a benzin átlagára 405 forintra, a gázolajé pedig 425 forintra csökken. A Mol legutóbb a múlt héten csökkentette tíz forinttal a 95-ös benzin, illetve négy forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát, illetve az azt megelőző héten tíz-, illetve hétforintos csökkentést hajtott végre a cég.

Összességében 4,3 százalékkal csökkent az üzemanyagok forgalma 2012 első háromnegyed évében, a benzinek kereslete 5,5 százalékkal, a gázolajoké 3,3 százalékkal esett vissza a magyar piacon tavalyhoz képest.