José Mourinho, a Real Madrid trénere a világ legjobban fizetett edzője. A portugál évi 4,3 milliárd forintot kap. Igaz, a Marca szerint már nem sokáig.


A brazil Pluri Consultoria című gazdasági lap listája szerint José Mourinho, a Real Madrid mestere a legjobban fizetett edző: évente 15,3 millió eurót (4,3 milliárd forint) kap. Igaz, a Marca című lap szerint Mourinho hamarosan odébbáll. Összehasonlításképpen: a Mercedeseket gyártó Daimler-Benz élén álló Dieter Zetschének évi 8,8 millió euró (kb. 2,45 milliárd forint) a jövedelme.

Az olasz Carlo Ancelottival elégedett a PSG, mert 3,7, honfitársa, a kínai Guangzhou ­Ever­grandénál dirigáló Marcello Lippi pedig 2,9 milliárd forintnyi összeget kap. Sir Alex Ferguson 26 éve hűséges a Manchester Unitedhez, ezt évi 2,6 milliárddal honorálja a klub. A szövetségi kapitányok közül Fabio Capello az éllovas, aki 2,1 milliárdot keres az orosz válogatott kispadján.

NB I: kis foci, kis pénz

A hazai élvonalban jóval szerényebb pénzt kapnak a mesterek. Igaz, ezeket az összegeket jobbára csak megsaccolni lehet, mert a klubok nem hozzák nyilvánosságra a fizetéseket. A tabella végén kullogó magyar csapatok mestere évi nettó 4-5 milliót kereshet.

A középcsapatok trénereit 15-20 millióval honorálják, míg az élen álló, gazdagabb kluboknál 40-60 milliót kaphat a mester. S hogy ez sok vagy kevés? Az európai elitbajnokságokban dolgozók ennél százszor jobban keresnek. Sokan persze erre azonnal rávágják: de az eredményeik is százszor jobbak...