A biztosítási, pénzpiaci ügynöki tevékenységet és az ingatlan bérbeadást végző vállalkozások nem választhatják a kisadózó vállalkozások új, tételes adóformáját, ha tényleges bevételük származik a felsorolt tevékenységből - egyebek mellett erre vonatkozó módosítást nyújtott be az Országgyűlés gazdasági bizottsága hétfőn.


MTI - Az Országgyűlés honlapján olvasható, az egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslat végszavazása előtt benyújtott bizottsági módosítók közül az egyik módosító pontosítja, hogy mely esetekben csökken a tételes adó 6 millió forintos bevételi határa, amely felett a kisadózó vállalkozás 40 százalékos adó megfizetésére köteles. (A tételes adó mértéke főállású kisadózónként havi 50 ezer, nem főállású kisadózóként havi 25 ezer forint.)
 
A bizottsági módosító szerint az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében a javaslat megszünteti azt a kötelezettséget, amely szerint a kisadózó vállalkozások a bejelentett kisadózók címének megváltozását is kötelesek lennének bejelenteni az állami adóhatóságnak.
 
Egy másik bizottsági  módosító javaslat lehetővé teszi a települési önkormányzat számára, hogy rendeletben mentse fel az adóbevallás-benyújtási kötelezettség alól a vállalkozónak nem minősülő adóalanyt, ha az adott adónemben az adóalanyt nem terheli fizetési kötelezettség. Ez lehetővé teszi, hogy az önkormányzat helyben dönthessen az adminisztrációs terhek csökkentéséről.
 
Egy újabb javaslat a túlzott adóztatás elkerülése és a víztározó specifikus jellegére tekintettel a telek fogalmából kiemeli a halászatról és horgászatról szóló törvény fogalma alá tartozó víztározó területét, így e területre a telekadó hatálya nem terjed ki .
 
A gépjármű-adóztatás hatályos szabályozása szerint a gépjármű átruházása esetén, ha a vevő a gépjárművét nem íratja saját nevére, akkor az eladót nem terheli
adókötelezettség a következő évtől abban az esetben, ha az eladó az eladás tényét az átruházás évének végéig bejelenti az okmányirodánál. Az indítvány értelmében –
összhangban az ágazati szabályozással – 15 nappal meghosszabbodik az az időtartam, ameddig az eladó ezen bejelentését megteheti.
 
Egy módosító javaslat az adóelkerülés megakadályozása, illetve a pontos adóalap- meghatározás érdekében rögzíti, hogy amennyiben a biztosító az ügyfél számára egy
szerződés keretében többféle adóköteles és/vagy adómentes biztosítási szolgáltatást nyújt, akkor az adóalapot elkülönítetten kell megállapítani.