Megszületett a részvényesi megállapodás a Déli Áramlat magyarországi szakaszának megépítéséről. A hírt percekkel ezelőtt a nemzetközi projekt hazai szakaszáért felelős vegyesvállalat tulajdonosának vezetői, Alexenader Medvedev a Gazprom részéről, és Baji Csaba az MVM képviseletében jelentette be a magyar energiatársaság budapesti központjában. 


Részvényesi megállapodás születt a Déli Áramlat Magyarországi szakaszának megépítéséről. A hírt a hazai projektcégért felelős vállalatok vezetői jelentették be. Az eseménnyel kapcsolatos sajtótájékoztatón részt vett Alexander Medvedev a Gazprom vezérigazgató-helyettese, és Baji Csaba az MVM elnök-vezérigazgatójának képviseletében.

Mint ismeretes a Déli Áramlat orosz földgázt hozna Európába Ukrajna megkerülésével a Fekete-tenger medrében haladva. A vezeték tengeri szakaszában a Gazprom mellett az olasz Eninek, a francia EDF-nek, és a német BASF-csoporthoz tartozó Wintershall rendelkezik érdekeltséggel. A vezeték várhatóan Bulgáriában ér szárazföldet, amelyet követően Szerbián, Magyarországon és Szlovénián keresztül célozza meg a nyugati, főként észak-olasz gázpiacot.

A Déli Áramlatot európai oldalról több támadás is érte, mondván, hogy a vezetéket az Európa számra alternatív gázforrást biztosító Nabucco vezeték ellehetetlenítésére hozták létre. Szintén számos kérdés merült fel a vezeték finanszírozhatóságával összefüggésben, több nyugati elemző szerint a vezeték főként politikai célokat szolgál és nincs gazdasági racionalitása.

A hazai vezetékszakasz Magyarország délnyugati részén, Hercegszántó és Tornyiszentmiklós között 229 kilométeren terül majd el. A hazai szakasz várható áteresztő képessége 30 milliárd köbméter/év. A megállapodás szerint a magyar szakasz 2016. január 1-re, 600 millió euróból épülhet fel. A felek 30%-ot saját erőből, 70%-ot pedig hitelből terveznek fedezni. Baji Csaba a sajtótájékoztatón beszámolt arról is, hogy az MVM 102,5 millió forintért megvásárolta az MFB-től a Déli Áramlat magyar projektcégének 50%-át. A cégvezető hozzátette, hogy az MVM közgyűlése a részvényesi megállapodás jóváhagyásával párhuzamosan végleges beruházási döntést is hozott a projektet illetően.

A döntés a hazai ellátás diverzifikációja szempontjából előnyösnek minősíthető, a keleti ellátási útvonal felől így a jövőben kivédhetővé válnak az ukrán útvonalon, az elmúlt években felerősödő kockázatok. Az alternatív források becsatolása ügyében azonban a döntés negatív, ugyanis az új szállítási kapacitások kiépülése egyértelműen hátrányosan érinti a Nabucco gázvezeték megépülését. Utóbbi vezeték alapvetően a Kaszpi-térségből, főként Azerbajdzsánból hozna földgázt Közép-Európába, új forrást biztosítva ezzel az orosz földgáznak egyoldalúan kiszolgáltatott kelet-közép-európai térség számára.