Móczár Gábor személyében magyar elnököt választott az Európai Kórusszövetség - Europa Cantat élére a szervezet közgyűlése a napokban. 

Laknerné Brückler Andrea, a 2015-re Pécsre tervezett nemzetközi kórustalálkozó főszervezője kedden elmondta: a Franciaországban ülésező közgyűlés három évre szavazott bizalmat a korábban alelnökként tevékenykedő vezetőnek, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége társelnökének.

A főszervező szerint a döntés amellett, hogy elismeri Móczár Gábornak az Európai Kórusszövetségben végzett munkáját, komoly kultúrdiplomáciai siker is, és összefügg a következő nemzetközi kórustalálkozó magyarországi rendezésével. Hozzátette: Móczár Gábor elnökké választása előnyös a magyar kórusok kapcsolatainak építése és pályázatokon való eredményes részvétele szempontjából egyaránt.

Az Európai Kórusszövetség - Europa Cantat szervezetnek ötven tagszervezete van Európában, továbbá több száz kórus- és egyéni tagja a világ ötven országában, így közvetlenül több mint egymillió, közvetve több mint 20 millió énekest, karvezetőt, zeneszerzőt képvisel és ér el. Vezető páneurópai, közhasznú csúcsszervezetként célja a kóruszene területén elősegíteni ifjúsági és felnőtt énekesek oktatási, kulturális együttműködési programjait.



Móczár Gábor

Pécs rendezheti a 2015-ös nemzetközi kórusfesztivált

Hammerstein Judit kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár tavasszal jelentette be, hogy az Európai Kórusszövetség döntése alapján Pécs rendezheti a következő, 2015-ös nemzetközi kórustalálkozót. A baranyai megyeszékhely Graz-ot és a svédországi Örebrót előzte meg a rendezésért folytatott versenyben. Pécs másodszor adhat otthont a nagyszabású dalos fesztiválnak, amelynek 1988-ban első szocialista országbeli városként volt a házigazdája.

Móczár Gábor, az Európai Kórusszövetség – Europa Cantat (akkor még) elnökségi tagja akkori sajtótájékoztatón elmondta: a grémium a magyar pályázatot találta a legerősebbnek, így Graz és a svédországi Örebro nem jött számításba. Valószínű, hogy Graz 2018-ra ismét pályázhat.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős helyettes államtitkára, Hammerstein Judit kiemelte, a tárca felismerte, hogy nagyszerű lehetőségek rejlenek az Europa Cantat megrendezésében. Nemcsak a közművelődés és a hagyományápolás, az amatőr művészeti élet felpezsdítése által nyerhet a város, a magyar kultúra, hanem a Pécsre jövők komoly gazdasági hasznot is hozhatnak, másfél-kétszeresét költik el ott tartózkodásuk alatt, mint amennyit rájuk fordítanak. A 150 millió forintos hozzájárulás (a város ugyanennyit vállal) 10 százalékát 2013-ban folyósítják, 15 százalékot 2014-ben, 75 százalékot pedig 2015-ben adnak. Idén csak Pécs költ az előkészületekre.



Páva Zsolt, Pécs polgármestere rámutatott: a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa események kapcsán a város arculata átalakult, új, reprezentatív intézmények jöttek létre. Ez az infrastruktúra alkalmassá teszi Pécset egy ilyen nagyszabású fesztivál megrendezésére. Felidézte: az Europa Cantatot 1988-ban már vendégül látták, és a város kulturális emlékezetében sikeres eseményként él a fesztivál. Az EKF programok közül pedig a Pécs Cantat fesztivált és műhely-sorozatot az első három siker között tartja számon a lakosság.

Hoppál Péter, a pécsi önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke úgy vélte, hogy Bonnban kulturális diplomáciai sikert értek el. Az EKF programok révén Pécsnek jó a híre, és a világörökségi kincsek mellett a kórusok városaként is számon tartják. A zeneiskolai hálózatot gondosan őrzik, hiszen Kodály 1945-ben épp Pécsett hirdette meg nevelési programját. A Pécsi Tudományegyetem művészeti kara a napokban költözött be a Zsolnay-negyedbe.

Móczár Gábor hangsúlyozta, hogy már négyezer regisztrált vendége van a torinói fesztiválnak, ők mind megismerhetik a pécsi terveket, ami ugyancsak hozzáadott érték. Lesz egy 30 év alatti menedzsereknek szervezett kurzus is, erre két pécsi fiatalt küldenek. Ők annál az új társaságnál dolgozhatnak majd, amely a pécsi Europa Cantat lebonyolítására alakul. Hozzátette: a felvezető években is szakmai programokkal, konferenciákkal állnak elő. A 2013-tól 2014-ig terjedő időszakra az Európai Unió legnagyobb pályázati támogatását, 2 és fél millió eurót nyert el az Európai Kórusszövetség – Europa Cantat.



Európai Kórusszövetség – Europa Cantat

Az Európai Kórusszövetség – Europa Cantat (továbbiakban ECA – EC) az 1960/1963-ban alapított Europa Cantat – Ifjúsági Kórusok Európai Szövetségének, és az 1955-ben alapított AGEC – Európai Kórusszövetségek Munkaközösségének egyesítésével jött létre 2011 januárjában.

Az ECA- EC célja, hogy vezető páneurópai, közhasznú csúcsszervezetként a kóruszene területén ifjúsági és felnőtt énekesek oktatási és kulturális együttműködési programjait segítse elő . Az ECA-EC európai szervezetek, kórusok és karvezetők hálózata., kb. 50 tagszervezete van Európa 40 országából, továbbá több száz kórus és egyéni tagja a világ 50 országából, így közvetlenül több mint 1 millió, közvetve több mint 20 millió énekest, karvezetőt és zeneszerzőt képvisel és ér el.

Az ECA-EC a következő eseményeket szervezi:EUROPA CANTAT fesztiválok és Éneklő Hetek műhelyekkel és közös énekléssel, egyéni énekesek, vokális együttesek és kórusok számára, kurzusok, akadémiák és szemináriumok karnagyok részére, Fiatal Karvezetők Nemzetközi Versenye, Nemzetközi tanulmányutak, World Youth Choir, European Choral Magazin, Énekeskönyvek kiadása, Együttműködés a Zeneszerzők Versenyének szervezésében.