Különböző mézfajták jellemzői és hatásai Ahogy már írtam, minden méznek megvannak a közös jótékony hatásai. Az alant felsorolt mézek hatásainál azokat írtam le, amelyekre a méz általános hatásain túl jobban hatnak a mézelő növény fajtajellegéből adódóan. 

Magyarul: ha egyszerűen csak cukor helyett fogyasztja a mézet, bármilyet ehet, mondhatni, ami ízlik. Folyamatos fogyasztásával így is  érezni fogja a méz jótékony hatásait. 
DE: ha célirányosan, tudatosan valamilyen életfunkcióra (betegség megelőzésére, karbantartására, gyógyítására) kíván hatni, válasszon mézet annak hatásai szerint!
Na, ezeket a plusz hatásokat tudhatja meg a lent felsorolt mézekről!

1. Akácméz

Az akácot Tessedik Sámuel hozta  be és terjesztette el hazánkban a homok megkötése céljából. Egyes vidékeinken második hazájára talált, itt van egész Európában a  legkiterjedtebb akácfaállomány. Hazájában (Észak-Amerika) ritkás ligetekben fordul elő,  nálunk viszont összefüggő erdőségeket alkot.  Legnagyobb akácosok a Nyírségben, a  Bakonyban és Mezőföldön vannak.
Az akácméz harmonikus, kellemesen lágy ízű, akácvirág illatú, édes, lágy és kevésbé savas méz.  Színe kristálytiszta, a csaknem színtelentől az enyhén sárgás, egyes évjáratokban zöldes árnyalatig terjedhet. Mellékíz nélküli aromája teszi egyedivé, íze a legtöbb méznél édesebb, nagyon jól lehet vele ételt, italt édesíteni. 
Magas gyümölcscukor tartalma miatt sokáig,  akár 1-2 évig is folyékony marad. A világ három legkevésbé kristályosodó fajtaméze  közül az egyik az akácméz. Jó édesítő képessége mellett ezért is olyan keresett a világpiacon. Nagyon kevés virágport tartalmaz. A Magyarországon termelt akácméz különleges minősége miatt  Hungaricumnak számít, keresett export termék. Nem domináns ízkaraktere miatt az italok és sütemények szívesen használt édesítőszere. Fogyasztása minden formában lehetséges. Önmagában, kenyérrel-vajjal, teában, sütés-főzéshez, müzli alkotórészként stb. Ezenkívül készítenek belőle mézes pálinkát, mézes bort és mézbort is.

  Hatásai:
- robinin és akacin tartalma miatt jó fertőtlenítő
- méregtelenítő hatású
- köhögés ellen ajánlott
- gyomorsav túltengés miatti emésztési zavarok ellen is ajánlott
- akác mézben lévő gyümölcscukornak májregeneráló hatású
- sportolásnál tapasztalható  izomlazító képessége
- csonterősítő
- felső légúti megbetegedések gyógyulását elősegítő
- immunrendszer erősítő
- torokfájást enyhítő
- vérszegénység ellen hat
 
2. Aranyvessző (szolidágó) méz

Ízletes és lágy, gyakran mentás utóízű, mivel egyidőben nyílik a mentával.  Aranyszínű, mint az aranyvessző nyári virágpompája a patakok partján és az erdő szélen. Kristályosodásra hajlamos. Solidagóból (másik neve szolidágó) származik, nálunk a Balaton környékén terem legnagyobb mennyiségben. Későnyári mézfajtánk.

Hatásai:

- magas illóolaj tartalma segíti az emésztést  és görcsoldó hatása is van
- gyulladáscsökkentő
- idegnyugtató
- izületi bántalmakra, reuma ellen hatásos
- immunrendszer erősítő
- méregtelenítő hatású
- vesetisztító
- vérnyomás csökkentő
- májregeneráló
 
3. Ámorakác méz
Az ámorakác méz (ámorméz) színe aranybarna. Natúr fogyasztásra, valamint ételek, italok ízesítésére is kiváló. Az ámorakác mézet a középkorban a mézek királyának tartották. Folyópartokon (főként a Tisza vidékén), csatornák  és mocsaras területek mentén élő ámorakác (gyalogakác) főként virágport ad, de kedvező időjárás esetén mézet is. Az akácvirágzás után gyűjthető.

Hatásai:
- az érrendszer ellenálló képességét növeli
- erősíti a szívet
- szabályozza a szív működést
- erősíti a szervezet általános védekező rendszerét
- immunrendszer erősítő
- szervezeterősítő (nagy a vitamintartalma)
 
4. Bálványfa méz

A bálványfa méz névadó fája Kínából díszfaként került hazánkba. Ecetfaként is emlegetik, de csak hasonlít a bálványfára. Mindenhol  megél, akár "gyomfának" is nevezhetnénk. Júniusban nyíló dús virágzata  émelyítően nehéz illatú. Jó méhlegelő. Méze csodálatosan zamatos, nyelvcsettintésre készteti az ínyenceket. Azonkívül ritkaság, mivel az akáccal egyidőben virágzik. Enyhén muskotályos ízű, kitűnő csemegeméz. 
Hatásai:
- vesetisztító hatású
- emésztési zavarok ellen 
- felső légúti megbetegedésekre
- gyomor karbantartó
- vérnyomás csökkentő
- májregeneráló
- epebántalmakra

5. Erdeiméz
Az erdei méz tulajdonképpen egy vegyes méz, amit a méhek az erdőben éppen abban az időben található növényekről (virágok, fák) gyűjtenek. Éppen ezért színe a világostól a sötétig sokféle lehet. Például amelyikben sok a fenyő vagy a mézharmat, az sötétebb. Íze is sokféle, de elmondható, hogy mindegyik aromásan kellemes.
Hatásai:
- fertőtlenítő
- szervezeterősítő
- sebgyógyító (külsőleg használva)
- ásványi anyag tartalma magas

- érrendszert karbantartja
- gyomorkarbantartó
- immunrendszer erősítő
- emésztést elősegítő

6. Ezüstfűz (ezüstfa, olajfűz, olajfa) méz

Az ezüstfűz  a Velencei tó jellegzetes növénye. Ázsiából dísznövényként hozták be Európába, azóta néhány helyen igen elterjedt. Május végén- június elején apró sárga virágai bódító illatát és nektárját a méhek is szeretik.    
Igen ritka mézfajta. Az ezüstfűz méz íze és illata jellegzetes, színe szürkés-zöld, opálos, aromája illatos. Közepesen, nagyjából egy  éven belül kristályosodik. Vegyes mézben ízjavító.
Hatásai:
- láz csillapításra
- reumára
- magas vérnyomás csökkentésére

7. Édesharmat méz

Édesharmat méznek kimondottan a  nem virágzó fák nektárjából készülő, a méhek által növények levelein található mézharmat összegyűjtésével előállított mézet nevezik. Virágpor tartalma elenyésző. Többnyire fenyő, hárs, tölgy és fűzfaerdőkből gyűjtik a méhek. Fűszeres és különleges aromája egyedülálló a mézfajták között. Színe sötét, néha szinte fekete, közvetítő rovarok jelenlétét igénylő fajtaméz. Többnyire sokáig folyékony maradnak, de egyes típusok gyorsan kristályosodnak.  Önmagában (kenyérrel-vajjal, müzliben) fogyasztandó, esetleg italok ízesítésére is használható. Tejben fogyasztva különlegesen finom. 
Hatásai:
- magas ásványi anyag tartalma miatt fogyasztása jó étrendkiegészítő
- vastartalma miatt vérszegényeknek hasznos
- érelmeszesedés ellen hatásos
- érrendszer karbantartó
- koleszterinszint karbantartó és csökkentő hatású
- gyomor karbantartó
- idegnyugtató

- immunrendszer erősítő
- látásjavító
- légúttisztító
- virágpor tartalma elenyésző, ezért virágpor allergiásoknak ajánlott

8. Édeskömény méz

Az édeskömény méz értékes ásványi anyagokat  tartalmaz  (Ca, K, Mg, Ph, Fe, Mn, Zn), a vitaminok közül magas A és a B vitamin tartalma.  Igen ritka mézfajta! Színe sötét, vöröses, íze egyszerűen leírhatatlanul különleges! Nemcsak a hölgyek (merthogy a női hormonokra van igen kedvező hatással!), hanem minden ínyenc egyik kedvence lehet! De csak úgy "magában"! 
Hatásai:
- gyorsítja az anyagcserét, enyhíti a puffadást és a gyomorégést
- nyugtatólak hat az idegekre
- enyhíti a  pszichikai túlterhelés okozta tüneteket
- vízhajtó
- fájdalomcsillapító
- látásjavító
- a tejtermelést serkenti (kismamák)
- enyhíti a menstruációs és a klimax okozta tüneteket
- aktiválja a női hormonokat
- köhögés csillapító
- görcsoldó hatású

9. Eukaliptusz méz
Az eukaliptusz mézet Európában a mediterrán területeken termelik. Igazi csemegeméz!
Hatásai:
- légzőszervi problémák kezelésére
- gyomor- és bélműködés szabályozására 
- gyermekeknél féreghajtásra

10. Fenyőméz

A fenyőméz sötét árnyalatú, kellemes, jellegzetes illatú és ízű méz. Az összes méz közül a fenyőméznek van a legnagyobb ásványianyag-tartalma. Ne ijedjünk meg a sötét színétől, az íze kiváló!
 
Hatásai:
- foszfort, mangánt, aldehideket, alkaloidokat, gyantaanyagokat, limonent és felandrent
  is  tartalmaz, ezért ajánlott ásványi anyagok hiányában szenvedőknek.
- ajánlott nehéz fizikai munkát végző embereknek.
- alkalmas húgyúti és légúti gyulladások kezelésére
- vérszegénység esetén is erősen ajánlott
- enyhe nyugtató hatású
- fertőtlenítő
- vizelethajtó
- csonterősítő
- érrendszer karbantartó
- légúttisztító
- nyugtató hatású
- virágpor allergiásoknak adható

11. Galagonya méz

Lomberdőkben, erdőszéleken, cserjésekben, füves lejtőkön lehet fellelni a galagonyát. Virágzási és így a nektárgyűjtés ideje május-június. A népi gyógyászatban az egyik leggyakrabban alkalmazott szívgyógyszer a galagonya.  A galagonya méznek is ez az egyik legfontosabb hatása.  A méz jellegzetesen egyedi aromájú, lassan, opálosan kristályosodik. A  galagonya bokor mandula illatú virágjának nektárja fokozza a méz gyógyhatásait!

Hatásai:
- megelőzi illetve csökkenti a szív és  érrendszeri betegségeket, szívműködés
  szabályozó
- keringési zavar és infarktus után is kimondottan ajánlott
- csökkenti a szívizomgörcsöt, szíverősítő
- nyugtatja a pulzust
- magas vérnyomás megelőzésére (vérnyomás csökkentő)
- érelmeszesedés ellen (rugalmassá teszi az érfalat)
- koleszterinszint csökkentő

12. Gesztenyeméz

A szelídgesztenyések nyáreleji (június-július) virágaiból származik. Magas ásványi anyag tartalmával tűnik ki. Színe a borostyánsárgától a sötétbarna színig terjed, jellegzetesen sárgásbarna. Gesztenyevirág illatú, jellegzetes enyhén kesernyés utóízű méz. Különleges ízét az ínyencek nagyra értékelik. Önmagában fogyasztandó. 
Hatásai:
- rendszeres fogyasztása akadályozza a trombózisok kialakulását. 
- visszértágulat mérséklésére is alkalmas, külsőleg is alkalmazható
- érrendszer karbantartó, érgyulladásokra  külsőleg is alkalmazható
- jó hatású vérszegénység ellen 
- kimerültség ellen
- levertség ellen 
- legyengült szervezet erősítő
- étvágytalanság ellen 
- magas ásványi anyag tartalma miatt általános erősítő
- szíverősítő

13. Gyermekláncfű méz

A gyermekláncfüvet (pongyola pitypangot) a  legtöbben gyomnövényként, vagy gyermekek játékszereként ismerik, pedig valamennyi része emberileg fogyasztható,  nem mérgező. Sőt! Európa egyes részein gyógyászati célból termesztik. Levelét, virágát, a virágszárat és a gyökerét egyaránt  használjuk gyógyteaként, akár frissen, akár szárítva. A tea ízesítésére használt gyermekláncfű méz tovább fokozza annak gyógyhatását. Méze lassan kristályosodik, kissé kesernyés gyógynövény ízű. Igazi csemegeméz!

Hatásai:
- máj bántalmak ellen 
- emésztési problémák esetén, javítja a gyomornedv kiválasztást, megtisztítja a
  gyomrot mindenféle   
  pangó anyagtól
- vértisztító hatású
- vérsűrűség ellen is kiváló
- kedvező a hatása a májra és az epeműködésre
- levertség ellen is igen jó hatású. 
- reuma ellen 
- vesetisztító
- étvágygerjesztő
- szél- és vízhajtó hatású
- zsíranyagcsere problémákra
- epetermelődést fokozza
- vesebajok esetén
- enyhe hashajtó
- epekőképződést gátló
- jó hatású a tavaszi méregtelenítésben
- reuma és köszvény esetén.

14. Hajdina (pohánka) méz

Pohánkaméz (hajdinaméz) gazdag ásványi  anyagokban,  így foszforban, káliumban, kalciumban, vasban, magnéziumban. A vitaminok közül különösen magas benne a P vitamin (vízben oldódó antioxidáns) amely a rák megelőzésében játszik főszerepet. Azonkívül még a B vitaminok találhatók meg benne. Barna színű, sajátos ízű és illatú. Könnyen megszokható, megkedvelhető.
Hatásai:
- keringési és érrendszeri panaszok ellen
- vérnyomáscsökkentő
- elősegíti a bőrképződést
- szíverősítő
- szívműködést szabályozó
- sejtfalak regenerálását elősegítő
- csökkenti a hajszálvérzések kialakulását
- csökkenti a gyermekek növekedési fájdalmát.
- védelmet nyújt a rákkeltő anyagok ellen, jó eredményekkel alkalmazták egyes
   daganatos  megbetegedések (pl: vastag- és végbéldaganat) kezelésében is.
- antibiotikum hatású
- bőrproblémák kezelésére
- légúttisztító