Budapest - Tízmillió forintot ér egy hős katona élete a bíróság szerint. Kovács Gyula (†29) tűzszerész szolgálatteljesítés közben a távirányítású pokolgép felrobbantása ­miatt veszítette életét 2008. június 10-én Afganisztánban. 

Mint megírtuk, a főtörzsőrmester egy olyan bombát próbált meg hatástalanítani, amelyet egy robot nem tudott a helyszínről elmozdítani, mivel feltételezhetően a súlya meghaladta a 25 kilogrammot. A bomba akkor robbant, amikor Kovács Gyula maga próbálta hatástalanítani.

A Blikk információi szerint a fiatal katona családja által indított kártérítési perben a bíróság pénteken 7 millió forint megfizetésére kötelezte a Magyar Honvédséget, mivel 3 millió forintot már korábban kifizettek. Az indoklás szerint a gyászoló rokkantnyugdíjas édesapa fő támaszát veszítette le a tragikus napon. Mivel egyedül képtelen eltartani magát, kártérítést kért a honvédségtől, de ezt csak egy perrel sikerült elérnie.

– Az ítélet gyakorlatilag helybenhagyta az elsőfokú bíróság döntését, szomorúnak tartom, hogy ennek a hős katonának az ügyében egy perre volt szükség a megegyezéshez – fejtette ki dr. Kamarás Péter ügyvéd, aki hozzátette: megbízói havi átalányt is követelnek a HM-től, de ebben egyelőre nincs megegyezés, mert a 40 ezer forintot sokallja az alperes.

Kovács Gyula szakmája kiválósága volt, 2007-ben az év tűzszerésze kitüntetést vehette át.