A Fővárosi Közgyűlés szerdán egyhangúlag megszavazta a Google panorámaképes szolgáltatásának budapesti bevezetésének támogatását. A Google néhány évvel ezelőtt útnak indított szolgáltatása révén a felhasználók a világ legkülönbözőbb helyeit tekinthetik meg 360 fokos panorámaképek segítségével. 


Ahogy előzetesen sejteni lehetett, a Fővárosi Közgyűlés egyhangú szavazással - 29 igennel, tartózkodás és nemleges szavazat nélkül - engedélyezte a Google számára a Street View szolgáltatás budapesti bevezetését. A Google Maps műholdas térképét utcai nézeti képekkel kiegészítő szolgáltatást a Google már 2009-ben megpróbálta Budapesttel kibővíteni, a kamerás autók el is kezdték járni a város utcáit, de az akkori adatvédelmi biztos aggályai miatt az akciót leállították (a cég több európai országban ütközött egyébként hasonló akadályokba akkoriban). 

A javaslatot Németh Szilárd (Fidesz-KDNP) kulturális és turisztikai tanácsnok nyújtotta be.. Németh Szilárd álláspontja szerint az alkalmazás tájékozódási és turisztikai szempontból is fontos eligazodási pont, ezért fontos, hogy Budapest is megtalálható legyen a felületen. A határozat szerint a testület a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság útmutatásának betartása mellett javasolja a szolgáltatás bevezetését. A főváros szerint a számítógépen, táblagépen és okostelefonon is elérhető utcai panorámaképek elérhetővé tétele turisztikai szempontból Budapest számára fontos. 


A Google néhány évvel ezelőtt útnak indított szolgáltatása révén a felhasználók a világ legkülönbözőbb helyeit tekinthetik meg 360 fokos panorámaképek segítségével. A társaság hazai cége 2009 óta folytat tárgyalásokat a magyar hatóságokkal, miközben a környező országokban már működik a szolgáltatás – tette hozzá a tanácsnok. Magyarországon már évek óta vitáznak arról, hogy engedélyezzék-e a Street Viewt, az ellenzők adatvédelmi okokra hivatkoznak. A Google három évvel ezelőtt már elkezdte lefényképezni az utcákat, de az akkori adatvédelmi biztos leállíttatta az autókat. Az adatvédelmi problémákat a Google programozói az elmúlt években mind kiiktatták az arcokat, rendszámtáblákat a képekről automatikusan kitakaró algoritmusokkal. 


A Google Magyarország nagy örömmel hozná el a Street View előnyeit az országnak, a szolgáltatás elindításához a cég és az adatvédelmi biztos között még egyeztetés szükséges - fűzte hozzá a közgyűlési döntéshez Schuster Richárd, a Google magyarországi szóvivője. A Google kamerás autói tavaly év végén fotózták a magyar utakat a cég webes térképének tökéletesítése céljából - digitálisan begyűjtve például a kresztáblák, házszámok adatait, üzletek neveit. 

Az akkor begyűjtött képi nyersanyag "melléktermékeként" elvileg alkalmas lenne Street View panorámaképek létrehozására is, de az ilyen jellegű felhasználással kapcsolatban a Google-nek meg kell várnia az adatvédelmi hatóság állásfoglalását. Ha ez rövid időn belül a Google számára kedvező módon készül el, a keresőcég akár a korábbi képek alapján is elindíthatja a Street View a magyar térképen, ha azonban az ügy elhúzódik, a képi adatbázis is elavulhat, ekkor újra kellhet fotózni az utcákat. 


Magyarországon a környező országok között utoljára indulhat el a Street View szolgáltatás, Budapest ezzel egy 3000 városból álló klubba kerül be. A Street View autói 44 országban összesen több mint 8 millió kilométert tettek meg és fényképeztek végig a szolgáltatás 2007-es startja óta. A Google és az adatvédelmi hivatal közti jogi huzavonában az a különös, hogy a román Norc nevű térképoldal már évekkel ezelőtt körbefotózta Közép- és Kelet-Európa utcáit, a szolgáltatás pedig azóta is elérhető az interneten. Magyarországon Budapestet, a Balaton környékét, Debrecent, Győrt, Hajdúszoboszlót, Miskolcot, Szegedet és Szentendrét barangolhatjuk be virtuálisan. 


Mi az a Street View? Kis túlzással olyan, mintha az utcán sétálnánk. Virtuálisan.
• A Google autóira szerelt kamerák 360 fokos panorámaképeket készítenek az utcákról, majd ezeket összefűzik. Ahová autóval nem hajthatnak be, ott triciklit használnak. 
• Az egér és a nyilak segítségével a felhasználó körbenézhet, és minden irányba haladhat az utcákon. Látszanak az épületek, kitakart rendszámmal az autók, kitakart arccal a járókelők, illetve üzletek is. 
• Először az Egyesült Államok városaiban indult el a szolgáltatás 2007-ben. Egy évvel később jelentek meg európai városok. 
• Ma már nemcsak a nagyvárosok utcái járhatók be: megnézhetünk világörökségi és történelmi emlékeket, beléphetünk múzeumokba, lecsúszhatunk sípályákon vagy víz alatti túrát tehetünk például a Nagy-korallzátonynál. 
• Vicces, különös és abszurd  helyzetek szemtanúi is lehetünk barangolás közben: láthatunk például guminőt cipelő férfit, falhoz állított bűnözőket, csomagtartóból kimászó férfit, az autó után szaladó búvárokat, égő házat, csókolózó párokat, úton futó rénszarvast és rengeteg furcsa jelmezbe öltözött embert. Az interneten számos olyan oldal létezik, amelyen kifejezetten ezeket a fotókat gyűjtik.