Az október végi sikeres kísérlet alapján akár az űrből is irányítható lesz az idegen bolygókra telepített felfedezőrobot. 

Akár a Naprendszer bolygói között is képes lehet internet jellegű kommunikációs kapcsolatot kiépíteni a NASA – legalábbis erre utalnak azok a kísérletek, amelyeket október végén hajtottak végre a Föld körüli pályán keringő Nemzetközi Űrállomásról – olvasható az űrkutatási ügynökség hivatalos honlapján.

A bázis jelenlegi parancsnoka, Sunita Williams fedélzeti mérnök az űrkutatási intézet által kifejlesztett Disruption Tolerant Networking (DTN) technológia és egy speciális laptop segítségével sikeresen navigált egy kisebb méretű robotterepjárót, ami az Európai Űrkutatási Centrum darmstadti (Németország) laboratóriumában helyeztek el.

A kísérlet gyakorlatilag bebizonyította, hogy a jelenlegi űrtechnológia képes lehet arra, hogy egy idegen bolygó körüli pályán keringő űrhajóból emberi vezérléssel irányíthassanak egy, a bolygó felszínére juttatott kutatóegységet, parancsokat adjon számára, adatokat gyűjtsön, valamint továbbítson a vezérlőegységnek – mondta el Badri Younes, űrkommunikációs és navigációért felelős szakember a NASA főhadiszállásán Washingtonban.

A sikeres kísérlet rámutat arra, hogy a felhasznált  technológia a jövőben képes lesz kommunikációs infrastruktúra kiépítésére a Naprendszer bolygói között.