Az újdonságok bevezetése - például a kiegészítő heti bérlet- mellett a tanuló és felsőoktatási tanuló, a kisgyerekes és a nyugdíjas bérletek árán kívül gyakorlatilag minden jegy és bérlet ára emelkedik majd. Aki azonban még idén vásárol, sokat megtakaríthat. 

Ha nem vagy nyugdíjas, nem vagy diák, többet fizetsz

Budapest Főváros Közgyűlése 2012. október 31-ei ülésén döntött a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) 2013. január 1-jétől érvényes viteldíjairól, illetve díjalkalmazási feltételeiről. A Közgyűlés döntése értelmében a teljes árú havi bérlet ára 2013-tól 10 500 forintra nő, a vonaljegy 350 forintba kerül majd (az idei 320 forint helyett).

Nem változik ugyanakkor a tanuló és felsőoktatási tanuló, a kisgyerekes és a nyugdíjas bérletek ára. A tanuló és kisgyerekes havi bérletek tehát változatlanul 3850 forintba, a nyugdíjas havi bérletek pedig továbbra is 3700 forintba kerülnek majd 2013-ban.

Pár ezer forintot azért lehet spórolni

Bár a jegyek, bérletek alapvetően drágulnak, pár ezer forintot spórolhatunk azzal, ha még az idei évben bevásárolunk belőlük. Egy december 31-i kezdődátummal vásárolt bérletért még 2012. évi árat kell fizetni. Érvényessége végéig (azaz január végéig) jogszerűen használható, az Üzletszabályzatban foglalt feltételek betartása mellett - tájékoztatott a Budapesti Közlekedési Központ.

Azzal ugyanakkor hiába próbálkozunk, hogy veszünk egy bérletet december 31-én, aminek a kezdőnapjának (azaz annak a dátumnak, amit rápecsételnek a pénztárban) mondjuk március 1-jét kérjük, mivel minden olyan bérlet, jegy, melynek kezdőnapja 2013. január 1., vagy későbbi dátum, már csak a 2013. évi árakon vásárolható meg.

Ugyanígy éves bérletet sem tudunk venni az idei áron. Mivel a kezdődátum 2013. január 1., ezért a termék ára decemberben vásárolva is már a 2013. évi emelt ár. Jövőre azonban már lesz erre is megfelelő termék: a kedvezményes éves bérletek egyszelvényes változata tetszőleges kezdődátummal lesz váltható. Ez azt jelenti, hogy 2013. december 31-től 2014. december 30-ig érvényes éves bérletet még a 2013. december 31-én érvényes árakon lehet majd vásárolni. Ez a termékújítás azonban csak 2013. január 1-től lép életbe, így idén decemberben ez még nem megtehető.

A legtöbbet a negyedéves bérleten nyerhetünk. Ez a termék alapból is igen kedvező (három havi bérletárért 100 napos érvényességet tartalmaz, miközben a január-március összesen 90 nap), és ez biztosítja a leghosszabb, kihasználható, 2012. évi áron történő előrevásárlást. Cikkünk megjelenéséig ugyanakkor nem derült ki, mennyibe kerül jövőre a negyedéves bérlet (ezt legkésőbb december elsején tudhatja meg az utazóközönség). Ha azonban a vonaljegy és a havi bérlet jegyárának 7,1 százalékos áremelkedését vesszük alapul, akkor nagyjából 2 ezer forintot nyerhetünk azzal, ha még idén vásárolunk negyedéves bérletet.



Mi a helyzet a jegyekkel?

A BKK tájékoztatása szerint megszűnik az eseti jegyek (vonaljegy, helyszínen váltott vonaljegy, 10 darabos gyűjtőjegy, átszállójegy, metrószakaszjegy, környéki vonaljegyek) korlátlan ideig biztosított felhasználhatósága: ezek a jegyek a rajtuk feltüntetett ár érvényességi idejét követő év végéig használhatók fel utazásra, ezt követően további 3 hónapig értékben becserélhetők új áras jegyekre.

Így például a 320 forintos vonaljegy (függetlenül attól, hogy a 2010. februártól 2012. decemberig terjedő időszakban mikor vásároltuk) a 2013. januári viteldíjváltozást követő egy évig, tehát 2013. december 31-éig használható fel, majd 2014. január-március időszakban az akkor érvényes áron forgalmazott vonaljegyre cserélhető. A 2010. február 1. előtt vásárolt, kinegrammal ellátott BKV-jegyek is 2013. december 31-ig használhatók fel utazásra. Ez az intézkedés egyúttal az elektronikus jegyrendszerre való fokozatos átállást (a régi jegyek fokozatosan történő kivezetését) is szolgálja.

Kiegészítő heti bérlet

2013-tól egy új bérletfajta kerül forgalomba kiegészítő heti Budapest-bérlet néven, amit a teljes árú havi vagy negyedéves Budapest-bérlettel rendelkező utasok válthatnak. Ezzel a bérlettel lényegében egy héttel hosszabbítható meg a havi vagy negyedéves bérlet érvényességi ideje 2700 Ft ellenében. Az új bérletfajtát elsősorban azoknak ajánlják, akiknek szabadság előtt néhány nappal jár le a havi vagy negyedéves bérletük, és a hátralévő néhány napra nem szeretnének újabb bérletet váltani.

A kiegészítő heti bérlet a havi vagy negyedéves bérlet érvényességi ideje alatt, annak pénztárban történő leadásával váltható, érvényességi ideje pedig a vásárlástól a leadott bérleten szereplő érvényességi idő utolsó napját követő 8. napon hajnali 2 óráig tart.

A havi vagy negyedéves Budapest-bérlethez hasonlóan a BKK által megrendelt személyszállítási közszolgáltatások járatain, villamoson, trolibuszon, földalattin, metrón, fogaskerekűn és munkanapokon a hajó vonaljáraton a vonalak teljes hosszán, autóbuszon, HÉV-en, valamint a MÁV-Start meghatározott vonatain és a Volánbusz kijelölt elővárosi járatain Budapest közigazgatási határáig használható utazásra.

Választható kezdő dátumú éves bérletek

Szintén változás, hogy az egyszelvényes kivitelű kedvezményes éves Budapest-bérletek (a teljes árú, a tanuló és a nyugdíjas változat egyaránt) a továbbiakban nem kötődnek naptári évhez, hanem a vásárláskor megjelölt kezdőnaptól számított egy évig (jellemzően 365 napig) érvényesek.

Tehát például 2013. március 5-étől kezdve is váltható éves bérlet - ebben az esetben az érvényességi idő 2014. március 5-én hajnali 2 óráig fog tartani. A bérlet elővételben is megváltható, de csak az érvényességi idő kezdete előtt legfeljebb 30 nappal. A tömbös kivitelű, 12 darab havi szelvényt tartalmazó változat továbbra is forgalomba kerül, és csak naptári évre váltható, adott év január 1-jétől következő év január 6-án hajnali 2 óráig érvényes. Mind az egyszelvényes, mind pedig a tömbös kivitelű bérletek ára azonos lesz.

Kedvezményes bérletek

2013-től kezdve a tanulóknak szóló Budapest-bérlet különválik közoktatásban tanulóknak és felsőoktatásban tanulóknak szóló Budapest-bérletre, áruk azonban egységes marad. Így a "havi Budapest-bérlet tanulóknak" nevű bérlet megszűnik, helyette "havi Budapest-bérlet közoktatásban tanulóknak" vagy pedig "havi Budapest-bérlet felsőoktatásban tanulóknak" nevű bérlet váltható jogosultságtól függően.

A környéki és HÉV bérletek ebben a tekintetben nem változnak, azoknál továbbra is ugyanolyan szelvényt vásárolhat minden diák. A közoktatásban tanulóknak szóló Budapest-bérletek használatára való jogosultság olyan magyar diákigazolvánnyal igazolható, amely még érvényesítő matrica nélkül érvényes, vagy pedig közoktatási (tanévre kiadott) matricával van érvényesítve. A felsőoktatásban tanulóknak szóló bérletre való jogosultság érvényes magyar vagy külföldi diákigazolvánnyal használható. Mind a közoktatásban, mind a felsőoktatásban tanulóknak szóló Budapest-bérletre továbbra is csak a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló kormányrendeletben meghatározott diákok jogosultak.

Személyi igazolvány is használható bérletigazolvány helyett

2013-től kezdve a teljes árú bérletekre (értelemszerűen kivéve az arckép nélküli éves bérletet) az általános bérletigazolvány (és Budapest-bérleteknél a Volánbusz-BKSZ bérletigazolvány) száma helyett választható a személyi igazolvány számának vagy a kártyaformátumú vezetői engedély (jogosítvány) számának feltüntetése is, amennyiben ez utasunknak kényelmesebb. A teljes árú bérletszelvényen továbbra is kizárólag egy érvényes igazolvány száma szerepelhet, de az utasnak most már van választási lehetősége, hogy melyik igazolvánnyal használja a bérletet, nincs szükség külön bérletigazolvány kiállíttatására.

Aki személyi igazolvány vagy kártyaformátumú jogosítványa számát tünteti fel a bérletszelvényen, annak ellenőrzés során a megfelelő igazolványát fel kell mutatnia, e nélkül a bérlet nem érvényes. Mindez az új, kiegészítő heti Budapest-bérletre is érvényes. A BKK felhívja a figyelmet, hogy a személyi igazolvány vagy a kártyaformátumú jogosítvány használata a bérletigazolvány helyett annak tudomásulvételével jár, hogy ezen igazolvány bemutatása mellett érvényes a bérletszelvény. Éppen ezért ez nem kötelező, csak választható kényelmi lehetőség. A kedvezményes (tanuló, nyugdíjas, kisgyerekes) bérletek továbbra is csak a diákigazolvánnyal vagy a megfelelő bérletigazolvánnyal vehetők igénybe, ugyanis ezeknél a kedvezményre való jogosultságot is igazolni kell.

Intézkedések a bliccelés csökkentése érdekében

A bliccelési, esetleges visszaélési lehetőségek csökkentését szolgálja több intézkedés is. Megszűnik a helyszíni pótdíj utólagos (pótdíjirodán történő) rendezésének lehetősége: helyszíni pótdíjfizetés kizárólag az ellenőrzést, jegyvizsgálatot végző személynél fizethető.

A bérletbemutatás határideje 8 naptári napról 2 munkanapra csökken. A díjmentes utazásra jogosultak esetében lehetőség nyílik évente korlátlan számban történő "bérletbemutatásra" (a díjmentes utazásra való jogosultságot igazoló okmány utólagos bemutatására), de ez a 3. alkalomtól kezdve már 2000 Ft-os eljárási díjjal jár. A kisgyerekes bérletigazolványok a továbbiakban legfeljebb 6 hónapra érvényesíthetők, hosszabbíthatók meg.