Felmondanak a Gyulai Húskombinát háromszáz dolgozójának, a társaság csoportos létszámleépítést jelent be. A Húsipari Dolgozók Szakszervezete a jövő héten demonstrációt szervez a Vidékfejlesztési Minisztérium elé. 

Háromszáz dolgozó csoportos létszámleépítését jelentették be hétfőn a Gyulai Húskombinátnál – erősítette meg a Népszabadság információit lapunknak Máté Istvánné dr., felszámolóbiztos. Ezzel gyakorlatilag szinte biztos, hogy vége az egyik legrégebbi hazai élelmiszeripari vállalatnak. A Húsipari Dolgozók Szakszervezete a jövő héten demonstrációt szervez a Vidékfejlesztési Minisztérium elé a Gyulai Húskombinát és az egész magyar húsipar megmentése érdekében.

A felszámolóbiztos a létszámleépítésről értesítette az üzemi tanácsot és a szakszervezet is. A cégnél egyébként mintegy 350 ember dolgozik jelenleg, akikből 300 ember leépítését jelentették be hétfőn. Ezt követően a szakszervezetekkel egyeztetnek és a területek részletes vizsgálata után dől el, hogy pontosan hány ember is kénytelen majd távozni.

Akik maradnak – mintegy 50-en –, azok elsősorban a karbantartási feladatokat végzik majd, hogy ha esetleg mégis megjelenne egy potenciális befektető, akkor gyorsan és zökkenőmentesen át lehessen adni a céget vagy a megvásárolt üzemrészt a további működtetéshez.

A lépést a szakszervezeti egyeztetések végével, december 3-a után lehet bejelenteni a munkaügyi központnak. Ezt követően összesen mintegy két hónapig kapják a dolgozók a bérüket, többek között a felmondási idő miatt is.

– Munkatársaink helyzete az elbocsátással gyakorlatilag kilátástalanná válik. A Békés megyei munkaerőpiac egyébként is nagyon szűk, de még nehezíti a körülményeket, hogy a dolgozók közül sokan 50 évesnél idősebbek, ami csaknem reménytelenné teszi az elhelyezkedésüket – nyilatkozta lapunknak Petrusán Györgyné. A HDSZ húskombináton belül működő szervezetének elnöke elmondta, megdöbbentette őket a döntés, hiszen mindvégig bíztak abban, hogy a sokszor megígért anyagi támogatás előbb-utóbb megérkezik.

– Sajnos semmi sem lett az állami segítségből – tette hozzá Petrusán Györgyné.

A HDSZ a jövő héten demonstrációt tart a Vidékfejlesztési Minisztérium előtt a Gyulai Húskombinát és az egész magyar húsipar megmentése érdekében.

– Ha egy ilyen nagy múltú cég, mint a húskombinát megszűnne, várhatóan több vállalat is halálra lesz ítélve. Szeretnénk a döntéshozók figyelmét felhívni arra, hogy sok száz család és hazánk egyik legrégebbi húsipari társasága került a megszűnés szélére. Az utolsó utáni pillanatban vagyunk – fogalmazott Petrusán Györgyné.