95 millió euró értékben biztosít Magyarország kötött segélyhitelt Vietnam számára – közölte Szijjártó Péter külgazdasági államtitkár a Hír Televízió Kontraszt című műsorában, miután a politikus Vietnam gazdasági és pénzügyi központjában, Ho Si Minh-városban kötött együttműködési megállapodást. 

Szijjártó Péter hozzátette: a kölcsön fejében az ázsiai félnek legalább 50 százalékban magyar cégeket kell megbíznia több beruházás kivitelezésével is. A két ország megállapodást írt alá a többi között egy víztisztítórendszer és a népességnyilvántartási adatbázis létrehozásáról. A projektek egyenként 10 millió euróba kerülnek.

Kórházépítés 60 milliós támogatásból

„Abban is megállapodtunk, hogy az egyik vietnami tartományban  – 60 millió euró kötött segélyhitel keretében – magyarok fogják építeni az onkológiai kórházat” – hangsúlyozta Szijjártó a Kontraszt stúdiójában.

Kiemelte: az onkológiai ellátás kérdése Vietnamban egyelőre fejlesztésre szorul, a vietnami fél szándéka szerint  a teljes egészségügyi rendszerük felépítését, megújítását a magyar modell alapján hajtanák végre.  „Vonatkozik ez mind a finanszírozási, mind az informatikai, mind a betegellátási rendszer modelljére” – szögezte le a Hír Televízióban a külügyi és külgazdasági államtitkár.

Magyar üzletemberek is részt vettek a fórumon

Ismert, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára november 1-jén Ho Si Minh-városban megnyitotta a magyar–vietnami üzleti fórumot – amelyen 160 vietnami és a delegációval kiutazó 20 magyar üzletember vett részt –, találkozott a város legnagyobb cégeinek vezetőivel, majd egyeztetett a város népi bizottságának elnökhelyettesével. Szijjártó Péter akkor elmondta: a magyar–vietnami kapcsolatokban rejlő lehetőségek megfelelő kihasználásához Magyarországnak Vietnamon belül külön Ho Si Minh-várossal, az ország pénzügyi-gazdasági központjával is együtt kell működnie.

Keleti nyitás

• Négy országban, Azerbajdzsánban, Kínában, Oroszországban és Szaúd-Arábiában kezdhetik meg működésüket idén ősszel az első kereskedőházak, amelyek feladata a magyar kkv-k exportjának fellendítése lesz.

• Megalakult Pekingben az a titkárság, amely Kína és a közép-európai országok közötti együttműködés gyakorlati teendőit látja el – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a részletekről az ázsiai ország budapesti nagykövetsége.

• Továbbra is napirenden van Orbán Viktor miniszterelnök idei kínai látogatása – hangzott el a kínai külügyminiszter-helyettes és a globális ügyekért felelős külügyi államtitkár-helyettes szeptember 5-ei megbeszélésén a kínai fővárosban.

• Egy közös vállalat létrehozásáról és egy kínai nagyvállalat magyarországi befektetésének tervéről kötött együttműködési megállapodást a Duna International Könyvkiadó és a kantoni székhelyű SPM kiadói és médiavállalkozásokat tömörítő holding augusztus végén.

Magyarország elkötelezett a délkelet-ázsiai régióval folytatott együttműködés mellett – mondta Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkár még október közepén.