Megbírságolta az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Maros megyei szervezetét a marosvásárhelyi rendőrség, mert tagjai az Erdélyi Magyar Ifjakkal (EMI) közösen magyar történelmi elnevezést feltüntető utcanévtáblát helyeztek ki egy belvárosi ház falára. Romániában folyamatosak a magyarellenes lépések, legutóbb a román Konzervatív Párt kifogásolta, hogy miért kapnak bizonyítványt a magyar diákok, de a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget is támadták. 

A két civil szervezet tagjai szerdán kétnyelvű táblát szereltek fel Marosvásárhelyen „Str. Kossuth Lajos utca” felirattal egy Fő térre néző saroképület, az úgynevezett Köpeczi–Teleki-ház falára, ám a tábla néhány órán belül eltűnt, az EMI két aktivistáját pedig péntekre beidézték a helyi rendőrségre. A rendőrség egy városi tanácsi határozatra hivatkozva 2500 lejes (több mint 150 ezer forintnak megfelelő) bírságot szabott ki, amelyet az EMNT nevére állítottak ki.

Kirekesztés, magyarellenesség

Mint hírportálunk megírta, a román Konzervatív Párt (PC) Kovászna megyei szervezetének elnöke az oktatási minisztériumhoz fordul a magyarországi érettségi bizonyítványok ügyében. Dan Suciu az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva a román oktatási rendszer elleni szabotázsakciónak nevezte azt, hogy egyes magyarországi oktatási intézmények olyan romániai magyar fiataloknak adnak érettségi bizonyítványt, akik Romániában megbuktak az érettségi vizsgán. A román kormánykoalíció legkisebb pártjának helyi vezetője, a kézdivásárhelyi körzet képviselőjelöltje úgy véli, fennáll annak a veszélye, hogy a magyar diákok felhagynak a tanulással, látván hogy könnyűszerrel érettségizhetnek valamelyik magyarországi intézményben. Az országban egyébként igen gyenge eredmények születtek, országosan a diákoknak csak mintegy 24 százaléka vizsgázott sikeresen a pótérettségin.

Kormányhivatalokkal a magyarok ellen

Román kormányhivatalokban terjesztik Dinu C. Giurescu akadémikusnak, a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) képviselőjelöltjének a felhívását, amelyben azzal próbálja mozgósítani a választókat, hogy a magas román részvétel kiszorítaná a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget a parlamentből – írta korábban az Új Magyar Szó című internetes újság.

A portál szerint a választási kampány első napjaiban a pénzügy- és a mezőgazdasági minisztérium több száz alkalmazottjának munkahelyi elektronikus címére küldték szét a szélsőséges nacionalista felhívást. „Románok! Menjetek el minél többen szavazni! Ha a részvételi arány meghaladja a 60-65 százalékot, akkor a 22 évből 13,7 éven át kormányzó RMDSZ nem jut be a parlamentbe, s többé nem tudja zsarolni leendő szövetségeseit. Talán végre felébredünk, s megleckéztetjük őket! Ha hazafi vagy, olvasd, és add tovább!” – idézte a honlap Giurescu vírusként terjedő kiáltványát, amelyet az USL november 10-ei, Prahova megyei kampányrendezvényén fel is olvastak.