A Séta Dévára program egy 440 kilométeres gyalogút, amelyet Kozma Zsolt immár második alkalommal tesz meg Budapesttől Déváig azért, hogy felhívja a figyelmet 2000 gyermekre és a Dévai Szent Ferenc Alapítvány munkájára. Zsolt idén október 27-én kelt útra és november 8-án érkezett meg céljához, ahol a dévai gyerekek énekkel, rajzzal, köszöntővel és áldással várták. 13 napon át tartott az út, melynek során a vándor napi 30-35 kilométert tett meg. 

Az alapítvány jóvoltából - melyet Böjte Csaba vezet - Erdély szerte 67 házban, Magyarországon pedig három házban nevelkednek, jutnak meleg ételhez, tanulnak és lesznek testileg és lelkileg egészséges felnőttek a rászoruló gyermekekből. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány ezt a színt teszi a világhoz.

Mit jelent ez a Séta?

A Séta csapata hisz abban, hogy Zsolt méltó módon viszi az Alapítvány hírét a nagyvilágba és egyúttal „fertőz” a hittel, hogy jónak lenni jó.  Hisznek abban, hogy amint sok apró lépésből egy hosszú út lesz, sok apró jótettből egy egész csoda. Emellett örökbefogadókat keresnek és találnak a megtett kilométereknek.

"Körülbelül egy euróba kerül nálunk egy gyermek egy napja. Egy euróból meg lehet menteni egy gyermeket. Hát megéri, jó vásár, nem?" (Böjte Csaba) Ezek a mondatok adták az alapötletet, így a Séta kilométerei 1€ áron kelnek el. Az alapítvány külön alszámlát nyitott a Séta Dévára program számára. Aki szeretné saját jótettét, ebben a formában a Sétához tenni, az utalás előtt már csak a kilométerek számáról kell, hogy döntsön.  MKB Bank - 10300002-20145639-49020140 (Dévai Szent Ferenc Alapítvány)


A Séta során Zsolt érintette Monort, ahol Tibor atya látta vendégül, majd Cegléd felé vette az irányt, ahonnan egy hóeséses reggelen, a helyi gyerekek kíséretében indult tovább Szolnokra. Itt már napsütés és a nyugdíjasklub elnöke és tagjai várták és indították útjára, hogy Fegyvernekre is vidáman érkezzen, ahol a helyi művelődési ház igazgatójának meleg és őszinte vendégszeretetét élvezve töltődjön fel. Karcagon egy kis eső és két utánpótlás focicsapatnyi gyermek és egy elkötelezett szervező tette napsütésessé az indulást. Földesről a művelődési ház és az iskola kedves munkatársai várták. Biharkeresztesen egy éjszakára középiskolai kollégista lett és reggel két lelkes tanárral és néhány diákkal indult immár a határ felé. Miután elhagyta Magyarországot Félixfürdő következett első határon túli megállóként, majd Robogány fatemploma mellett elhaladva csodás erdei utak mentén ért Vaskohsziklásba. Innen ragyogó napsütésben, kanyargós hegyi utakon tette meg a következő szakaszt, hogy este már Varfurile-ben térjen nyugovóra. Bradban, a 12. napon ismét magyar szó, meleg vacsora és egy kedves lelkész várta, hogy minden erejét összeszedve vághasson neki az utolsó napnak. A dévai Öröm kórus Zsolttal közösen tette meg az utolsó 8 kilométert, a városban pedig 120 gyermek várta, hogy az érkezés örömteli legyen. A vacsora alatt pedig sorra érkeztek a kérdések a gyerekektől, a mosolyok a nevelőktől. A Déván töltött napok pedig ismét megerősítették Zsoltot abban, hogy nagyszerű célért dolgozik. 2013-ban Zsolt ismét útra kel!

„Nagyon jó érzés látni, hogy egy kósza gondolat hogy fejlődik mozgalommá. Még messze nem tartunk ott, de már most sok embert megmozgattunk. Szerencsés vagyok, hogy ezt az ötletmorzsát olyan táptalajba sikerült elültetni, ami ilyen hamar szárba szökkentette. És azt is szeretem, ahogy egyre bővül a családom... 8-)” – Mondja Kozma Zsolt, aki védnökként Palya Bea, Dr. Bagdy Emőke és Bogányi Gergely támogatását bírja.